Een paar dagen voor er in Singapore geracet moet worden, hangt er dikke smog boven de stadsstaat. De Grand Prix komt voorlopig nog niet in gevaar.

Volgens de milieuautoriteiten in Singapore bevindt de luchtvervuiling zich momenteel in de categorie ‘ongezond’. De smog wordt grotendeels veroorzaakt door de rook van bosbranden op het nabijgelegen Indonesische eiland Sumatra, die door een aanhoudende wind naar Singapore wordt geblazen.

De afgelopen dagen verergerde de situatie geleidelijk. Verschillende sportevenementen werden al afgelast. De milieuautoriteiten verwachten de komende week geen verbetering. Zowel de autoriteiten als de organisatoren van de Grand Prix wilden tegen persbureau Reuters geen uitspraken doen over de gevolgen van de luchtvervuiling voor de Formule 1-race.

Draaiboek

De organisatie van de Grand Prix verzekert echter dat er in de draaiboeken rekening gehouden is met een scenario als het huidige. “Als er door de smog echt problemen ontstaan met zicht en gezondheid, gaan we als organisatie in gesprek met de betrokken experts om te bepalen wat we moeten doen”, aldus een woordvoerder van de organisatie tegen Reuters.

Dikke smogwolken zijn geen totale onbekende voor de Formule 1. In China en India was de baan in het verleden al vaker bedekt in een mist van luchtvervuiling. In 2013 moest de derde vrije training in India zelfs worden uitgesteld, omdat de smog zo hevig was dat de traumahelikopter op het circuit niet kon opstijgen.