Sergej Sirotkin, bij Sauber collega-testcoureur van Giedo van der Garde, hoopt net als de Nederlander later dit jaar nog vrijdagtrainingen af te kunnen werken voor de Zwitserse renstal.

Waar Van der Garde de toezegging van Sauber heeft dit jaar tijdens meerdere vrijdagtrainingen in actie te mogen komen – te beginnen in Bahrein, tijdens het derde raceweekend van het seizoen – heeft Sauber Sirotkin geen dergelijke beloftes gedaan.

De achttienjarige Sirotkin hoopt echter toch een kans te krijgen gedurende een raceweekend achter het stuur van een Sauber C33 te mogen kruipen, al weet hij dat hij eerst nog een superlicentie in de wacht moet slepen voordat dit überhaupt is toegestaan.

“De bedoeling is echter dat ik tijdens de komende maanden een test afwerk waarmee ik mijn superlicentie behaal. En als het zover is, kunnen we het vervolgens ook over deelname aan vrijdagtrainingen hebben”, vertelt hij aan het Russische Izvestia.

Sirotkin denkt zijn kansen op een toekomstig racezitje te kunnen vergroten door tijdens vrijdagtrainingen goed voor de dag te komen, al realiseert hij zich dat dit niet de enige factor van belang is: “Want in de Formule 1 hangt bijna alles van geld af.”

Waar alles los van geld en vrijdagtests echter mee begint, is goed presteren in de Formule Renault 3.5, de klasse waarin Sirotkin dit jaar racet. “Voordat we het over de toekomst kunnen hebben, moeten we eerst afwachten hoe het dit seizoen in de Formule Renault gaat, want dat is sowieso het belangrijkste”, benadrukt de Rus die in die klasse met Fortec hoopt mee te doen om de titel.

Dat hij – ondanks dat hij in 2013 door Saubers contacten met een reeks Russische bedrijven getipt werd voor een Formule 1-debuut in 2014 – toch nog een jaar Formule Renault rijdt, is volgens Sirotkin overigens geen straf: “Het zou fout geweest zijn nu al Formule 1 te racen. Ik denk dat het goed is nog een jaar ervaring op te doen in een lagere klasse”, zo ziet hij in.

Van der Garde en De Silvestro
Of Sirotkin, zelfs als hij een superlicentie haalt, dit jaar op vrijdag in actie zal komen valt ondanks zijn goede hoop te bezien. Zoals gezegd heeft de Nederlander Giedo van der Garde in zijn contract staan dat hij meerdere vrijdagtrainingen mag doen, terwijl Sauber ook nog de Zwitserse Simona de Silvestro heeft vastgelegd met de intentie haar voor te bereiden op een Formule 1-debuut in 2015.