Sauber heeft bekend gemaakt hun Russische testcoureur Sergej Sirotkin tijdens de vrijdagtraining van de Russische Grand Prix in Sotsji zijn officiële Formule 1-debuut te laten maken.

Volgens teambaas Monisha Kaltenborn heeft de 19-jarige Rus laten zien er klaar voor te zijn. “In de Renault World Series heeft hij dit jaar een moeilijke start gehad met veel technische problemen, maar hij heeft zich hersteld en de race in Moskou gewonnen. We hebben besloten dat dit het juiste moment is om hem een kans te geven”, vertelt de Zwitserse tegen Autosport.

Het is nog niet bekend welke van de twee vaste Saubercoureurs, Adrian Sutil of Esteban Gutiérrez, tijdens de vrije training zijn auto af zal moeten staan. Zeker is in ieder geval wel dat Giedo van der Garde, die dit jaar regelmatig op de vrijdag in actie kwam en volgend jaar kandidaat is voor een racezitje bij Sauber, dit keer aan de kant zal moeten blijven.

Halverwege 2013 werd Sirotkin aangekondigd als Sauber-racecoureur voor dit seizoen, als onderdeel van een deal die het Zwitserse team had gesloten met Russische investeerders. De Rus maakte testkilometers om zijn superlicentie te verkrijgen, maar toen het eenmaal zo ver was, werd duidelijk dat de Russische investeringsdeal op losse schroeven stond. Uiteindelijk ging het feest niet door, en zakte Sirotkin in de rangorde naar de positie van testcoureur, ten faveure van Adrian Sutil. In april mocht hij tijdens de test in Bahrein instappen.

Momenteel racet Sirotkin in de Renault World Series, waar hij een vijfde plaats in het kampioenschap bekleedt achter andere aspirant-Formule 1-coureurs als Carlos Sainz Jr. en Roberto Merhi.