Wat eerder deze week al in de lucht hing, werd woensdag bevestigd: testcoureur Andy Soucek verlaat Virgin. Soucek ontkent echter dat de breuk door onenigheid komt.

Soucek liet begin deze week weten dat hij overwoog zijn contract bij Virgin in te leveren, naar verluidt omdat hij teleurgesteld was dat zijn werkzaamheden niet verder reikten dan de simulator.

De Spaans-Oostenrijkse coureur heeft nu inderdaad zijn contract ontbonden, maar alles gebeurde in een vriendschappelijke sfeer, zegt hij tegen het Spaanse AS. “Ik vroeg hen om me de kans te geven om in andere klasses te racen en dat accepteerden ze.”

Volgens berichten had Soucek een miljoen euro aan sponsorgeld binnengebracht bij Virgin en weigerde hij nog meer te betalen als hij niet echt testwerk mocht verrichten. Die berichten ontkent de coureur.

“Het had niets te maken met betalingen of geen betalingen”, zegt hij. “De afspraak was dat ik alleen in de auto zou stappen als vervanger van één van de coureurs. Ze hadden niet toegezegd dat ik op de vrijdagen mocht rijden.”

Soucek is blij dat het team niet moeilijk deed over zijn vertrek. “Ze hadden er een probleem van kunnen maken, maar ik ben hen dankbaar dat ze dat niet hebben gedaan.”

De coureur wil nu weer aan het racen gaan in andere raceklasses, maar heeft de Formule 1 nog niet uit zijn hoofd gezet. “Mensen moeten niet denken dat ik niet terug zal komen in de Formule 1 omdat ik klaar ben bij Virgin. Ik probeer nog steeds een zitje te bemachtigen.”