*

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen: ‘Max en ik zitten min of meer in hetzelfde schuitje’

Redactie

Redactie

22 april 2019 13:30

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen: ‘Max en ik zitten min of meer in hetzelfde schuitje’
Maurice Volmeyer

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen is een groot Formule 1-fan. Een passie die ze deelt met haar vader Jan, wiens voetsporen ze de politiek in heeft gevolgd. In die zin ziet ze wel een overeenkomst met haar favoriete coureur, Max Verstappen, die het voorbeeld van zijn vader Jos volgde. “Ik weet dat we min of meer in hetzelfde schuitje zitten.”

Door: Vincent de Vries

Natuurlijk, politiek Den Haag valt moeilijk met de Formule 1-wereld te vergelijken – en dat doet Marijnissen dan ook niet. Maar toch, ze ziet overeenkomsten tussen zichzelf en Max Verstappen. “Hij is de jongste Grand Prix-winnaar ooit, ik was het jongste raadlid. En we hebben beiden een bekende vader. Los van de resultaten kijk ik daarom met net iets meer belangstelling naar zo iemand.”

“Ik weet dat we min of meer in hetzelfde schuitje zitten”, zegt Marijnissen, die als geen ander weet dat een bekende vader hebben lang niet altijd een voordeel is. “Mensen denken: ah, makkelijk zo’n kruiwagen. Maar zo werkt dat niet. Juist niet, zou ik haast zeggen. Ik weet niet hoe Max ermee omgaat of hoe hij ernaar kijkt, maar ik ben voor altijd ‘de dochter van’.”

“Ik weet niet anders”, vervolgt Marijnissen. “Vanaf het moment dat mijn vader in het parlement kwam – ik was negen – word ik daarop al aangesproken.” Toch ging ze ook de politiek in, wat volgens Marijnissen ondanks alle verschillen met de Formule 1 toch ook een arena is waarin een aantal van dezelfde kwaliteiten vereist zijn. Ze noemt lef, doorzettingsvermogen, passie. “Je moet er vol voor gaan, vind ik. Dat zie ik ook terug bij Max: die is ook niet bang. Sterker nog: hij heeft overal lak aan. Bang moet je sowieso niet zijn, niet als politicus en al helemaal niet als Formule 1-coureur. Dan moet je juist aanvallen, anders blijf je achteraan rijden.”

In de nieuwste editie van FORMULE 1, nr. 05, lees je het complete interview met Marijnissen terug in de rubriek Vipbox. Over Verstappen, op de foto gaan met een Mika Häkkinen-lookalike en de Grand Prix van Nederland. ‘Prachtig toch, maar ze moeten zichzelf wel kunnen bedruipen, vind ik.’ FORMULE 1 nr. 05 ligt nu in de winkel of is hier te bestellen.

Lees meer over

Marijnissen Verstappen