Voor Caterham was het een vrijdag zoals het zo vaak doormaakt tijdens een raceweekend, met als enige verschil dat het dit keer testrijder Alexander Rossi was die in VT1 in actie mocht komen.

Voor Rossi was het de eerste keer dat hij tijdens een Grand Prix-weekend in actie kwam. “Ik kende het team weliswaar al en heb al eerder aan Formule 1-tests meegedaan, maar een vrije training afwerken is toch wel een ander verhaal”, vertelt de Amerikaan. “Ik ben blij met hoe het is gegaan en dat ik het testprogramma dat het team had opgesteld heb kunnen afwerken.”

Rossi zette in VT1 een 21e tijd neer en kwam een tel tekort op vaste coureur Vitaly Petrov, maar daar tilt hij niet te zwaar aan. “Ik had wellicht een tiende of zeven á acht sneller kunnen rijden, maar het ging er vandaag niet om een snelle tijd neer te zetten. Het was zaak om geen fouten te maken en zoveel mogelijk te leren, hetgeen ik volgens mij ook heb gedaan.”

Om plaats te maken voor Rossi, moest Heikki Kovalainen de eerste training uitzitten. Na de lunch kwam hij wel in actie en reed hij een tijd die een halve seconde sneller was dan die van Petrov en goed genoeg voor de negentiende plek. “Het was een standaard vrijdag”, vat hij samen. “We hebben de balans gedurende VT2 weten te verbeteren en volgens mij hebben we onze doelen grotendeels bereikt.”

Petrov laat tot slot optekenen dat hij – ondanks wat problemen met de balans van zijn bolide – redelijk tevreden is over zijn dag. “In de ochtend hadden we last van onderstuur en in de middag van overstuur, maar dat is iets waar meer teams last van hebben en we vanavond en in de training van morgen aan gaan werken. Ik twijfel er dan ook niet aan dat we het kunnen oplossen.”