De startgrid voor de Grand Prix van Japan ziet er toch weer wat anders uit dan de uitslag van de kwalificatie. Dit vanwege de gridstraffen van Max Verstappen en Nico Hülkenberg en het feit dat Daniil Kvyat uit de pits zal starten.

De als elfde en vijftiende gekwalificeerde Hülkenberg en Verstappen moeten allebei drie startplekken inleveren, maar krijgen ook allebei weer een plekje terug doordat de als tiende geplaatste Kvyat vanuit de pits begint.

Na zijn zware crash moest Red Bull Kvyat motor, versnellingsbak én chassis vervangen, waarmee het de zogenaamde Parc Fermé-regels – die stipuleren dat er na het begin van de kwalificatie niets aan de auto veranderd mag worden – heeft gebroken.

Dit betekent dat Kvyat vanuit de pits moet beginnen. Anders dan wanneer een coureur bijvoorbeeld in de opwarmronde een probleem heeft en daardoor vanuit de pits begint, blijft zijn plekje op de grid vanwege het breken van de Parc Fermé-regels echter niet leeg, maar schuift iedereen die in de kwalificatie achter hem eindigde een plekje door. De startgrid ziet er daardoor als volgt uit:

Positie     Coureur     Team    
1 Nico Rosberg     Mercedes    
2 Lewis Hamilton     Mercedes
3 Valtteri Bottas Williams
4 Sebastian Vettel     Ferrari
5 Felipe Massa Williams
6 Kimi Räikkönen Ferrari
7 Daniel Ricciardo     Red Bull
8 Romain Grosjean     Lotus
9 Sergio Pérez Force India    
10 Carlos Sainz  Toro Rosso
11 Pastor Maldonado Lotus
12 Fernando Alonso     McLaren
13 Nico Hülkenberg     Force India
14 Jenson Button McLaren
15 Marcus Ericsson Sauber
16 Felipe Nasr Sauber
17 Max Verstappen Toro Rosso
18 Will Stevens Manor
19 Alexander Rossi     Manor
Pits Daniil Kvyat Red Bull