Van de drie potentiële nieuwe teams voor 2015 heeft er één inmiddels afgehaakt. Zoran Stefanovic heeft de stekker namelijk uit zijn Stefan GP-project moeten trekken, vertelt hij.

In januari werd bekend dat drie potentiële nieuwe teams zich hadden aangemeld bij de FIA om met ingang van 2015 het twaalde team in de Formule 1 te worden, waaronder het Stefan GP van de Servische zakenman Zoran Stefanovic.

Behalve Stefanovic dingen ook de Amerikaan Gene Haas en voormalig Formule 1-teambaas Colin Kolles naar verluidt mee om een plekje op de grid, waarbij laatstgenoemden vanaf heden dus niet langer concurrentie zullen ondervinden van Stefanovic.

Tegenover het Italiaanse Omnicorse verklaart Stefanovic namelijk dat zijn plan om een compleet eigen team op te zetten (wederom) niet van de grond is gekomen. “We konden geen motorleverancier vinden om ons project te steunen en moesten ons dus terugtrekken uit het aanmeldingsproces.”

Stefanovic zegt het erg jammer te vinden dat hij de hoop heeft moeten opgeven – en beklaagt zich over een oneerlijke behandeling – maar zegt desondanks nog ‘een toekomst in de Formule 1’ te zien voor zijn onderneming.

Volgens recente geruchten overweegt Stefanovic immers een bestaand team over te nemen of zich daarbij in te kopen, wat volgens de Serviër inderdaad een optie is: “Ik wil niet in detail treden, maar het is geen geheim dat ik al meerdere jaren met een aantal teams onderhandel.”

Haas & Kolles
Over het nieuwe Formule 1-project van Colin Kolles is nog niet veel duidelijk, behalve dat een groep (primair) Roemeense investeerders de Duits-Roemeense oud-teambaas van Jordan, Midland, Spyker, Force India en HRT financieel zou willen steunen.

Van het project van Gene Haas is bekend dat de Amerikaan al (een deel van) het budget en de vereiste faciliteiten heeft, terwijl hij verder een deal met Ferrari heeft voor motoren en Dallara voor het construeren van een chassis.

Foto: Zoran Stefanovic met een Toyota uit 2009. Stefanovic kocht na het terugtrekken van de Japanse fabrikant de inboedel van haar Formule 1-team op in de hoop er in 2010 mee op de grid te staan, maar kreeg destijds nul op het rekest van de FIA. © Stefan GP.