Haas-teambaas Günther Steiner denkt dat de Amerikaanse formatie ‘in de toekomst’ coureurs kan opleiden voor haar technische partner Ferrari.

“We hebben het er niet veel over gehad met Ferrari, maar als ze in de toekomst een talent in hun ontwikkelingsprogramma hebben voor wie het nog te vroeg is daar in te stappen, dan kunnen ze ons misschien vragen die coureur een jaar of twee op te leiden”, verklaart Steiner.

Aangezien ‘Ferrari Ferrari is’, zoals Steiner het zegt, kan hij zich immers indenken dat de Scuderia ervoor waakt coureurs te vroeg te brengen. “Zij hebben iemand nodig die er echt helemaal klaar voor is”, weet hij. In die zin zou Haas Ferrari dus wel eens kunnen helpen. “Maar”, benadrukt Steiner. “We spreken daar nu dus nog niet over.”

“Als zich in de toekomst op die manier een goede coureur aandient, willen we daar zeker over praten. Zoals bekend hebben we namelijk een nauwe relatie met Ferrari”, zegt Steiner, die aanstipt dat dit er ook toe heeft geleid dat Esteban Gutiérrez nu voor Haas rijdt: “Wij zochten een goede coureur en zij hebben ons toen aan Esteban geholpen.”

Formula One World Championship 2016, Round 12, German Grand Prix, Hockenheim, Germany, Friday 29 July 2016 - Charles Leclerc (MON) Haas VF-16 Test Driver.

Ferrari-talent Leclerc test dit jaar al voor Haas en zou een optie zijn voor 2017.

2017
Of Gutiérrez in 2017 bij Haas blijft, is echter nog niet gezegd. Gutiérrez liet zich vorig weekend in Spa ontvallen zekerheid te hebben voor volgend jaar, maar Steiner wist toen in ieder geval van niks. “Wij hebben nog niks officieel rond voor volgend jaar”, verklaarde de teambaas op Spa.

Volgens Steiner heeft Haas wel opties op enkele coureurs. Of dat om Gutiérrez en diens teamgenoot Romain Grosjean gaat, specificeerde hij niet. Grosjean zelf zinspeelde er in Monza op dat zijn toekomst bij Haas ligt: “Laat ik het er bij houden dat ik mijn Amerikaanse accent volgend jaar kan verbeteren, daar ben ik vrij zeker van.”

Behalve dat Gutiérrez nog altijd als een optie voor Haas voor 2017 wordt genoemd, zou ook Ferrari-protegé Charles Leclerc een kandidaat voor een zitje zijn. De Monegask Leclerc heeft al drie vrije trainingen voor Haas gereden en ook al eens voor Ferrari getest. Leclerc voert momenteel het GP3-kampioenschap aan.