Titelsponsor Rich Energy staat ondanks alle perikelen nog gewoon op de auto’s bij Haas en Romain Grosjean en Kevin Magnussen zitten er nog gewoon in. Het is dus business as usual bij het Amerikaanse team – in elk geval tot aan de zomerstop.

Eerst Rich Energy, en de sponsorsoap daaromtrent, waar Steiner kort over kan zijn: “We staan nog op hetzelfde punt als twee weken terug in Silverstone. We moeten van hun horen hoe het zit. Ik weet niet wat daar intern speelt tussen de aandeelhouders en investeerders – dat wil en hoef ik ook niet te weten. Dat is iets juridisch, als ik het al wist, zou ik het dus alsnog niet mogen zeggen.”

Wat hij wel kwijt kan: “Ze moeten voor de zomerstop contact met ons opnemen. Dat is een juridische deadline. Voor nu is het aan de advocaten.”

Lees ook: William Storey vertrekt bij Rich Energy, omstreden Haas-sponsor verandert naam in Lightning Volt

Nog steeds boos
Dan de coureurs. Na de Grote Prijs van Engeland was Steiner woedend op Romain Grosjean en Kevin Magnussen, omdat ze (niet voor het eerst dit jaar) met elkaar botsten. Extra pijnlijk: ze reden met twee totaal verschillende autospecificaties om te zoeken naar oplossingen voor Haas’ aanhoudende problemen dit jaar. Qua vergelijkend waren onderzoek zat het er door de botsing echter snel op.

Lees ook: Haas kiest opnieuw voor gesplitste strategie: updates voor Magnussen, oude chassis voor Grosjean

Steiner zegt ‘niks specifieks’ met het tweetal te hebben besproken sinds Silverstone. “Maar ik denk dat mijn boodschap na de race daar wel is overgekomen”, vertelt de teambaas die toen flink uit zijn slof schoot.

Wat hij nu nog maar eens herhaalt: hij is er nog steeds boos om. “Normaal verwerk ik dingen snel, maar deze keer…” In andere woorden: “Ik ben er nog niet overheen.”

Wat het extra vervelend maakte volgens Steiner, is dat na een eerdere aanvaring tussen Grosjean en Magnussen in Barcelona juist was afgesproken dat de twee het rustig aan zouden doen in duel met elkaar. En het stoort hem dat ze hun gezond verstand niet gebruikten. “Ze moeten begrijpen hoe we er als team voor staan. Dat is voor mij het teleurstellende – niet dat ze mij als persoon hebben teleurgesteld, maar dat ze het team hebben laten zitten.”

Lees ook: Steiner loopt leeg na rampweekend Haas: ‘Acties Magnussen en Grosjean onacceptabel’

Nadenken in zomerstop
Steiner grapt daarbij nog dat hij ‘veel kan doen’ om op te treden, maar voor nu verandert er in elk geval niks. Haas buigt zich pas in de zomerstop over de coureurskeuze voor volgend jaar.

Of het Amerikaanse team dan met dit tweetal verder gaat? “Dat weet ik nog niet. Dat beslissen we dus, zoals altijd, na de zomerstop.” De vraag of het huidige duo er na de zomerstop nog zit, krijgt een soortgelijk antwoord: “Na de pauze weten we hoe het er qua coureurs voor staat.” Maar, grappend: “Als jullie in Spa weer allemaal om me heen staan met vragen over de coureurs, zeg ik ook dat het nog een paar races gaat duren voor we het weten.”

Steiner gaat in elk geval komende zondag voor de race op Hockenheim weer met Magnussen en Grosjean om de tafel om de onderlinge gedragsregels te bespreken. “Dat lijkt me beter van wel, hè”, lacht hij. “Dat moet wel, ja.”