Max Verstappen kan opgelucht ademhalen: de stewards hebben besloten de Nederlander geen straf te geven voor het inhalen onder de rode vlag in VT2.

Verstappen moest zich vanochtend om 10:45 uur bij de stewards melden. Verstappen zou, zo bleek uit het document van de FIA, vrijdag om 15:10 uur, dus tijdens de tweede vrije training, Lance Stroll tussen bocht 10 en 11 hebben ingehaald terwijl de rode vlag gezwaaid werd voor de stilstaande Mercedes van Lewis Hamilton. Het voorval had de Nederlander op een kostbare gridstraf kunnen komen te staan, maar de stewards hebben besloten om geen straf uit te delen.

“Wij concluderen dat hij alle redelijke maatregelen heeft genomen om te voldoen aan de voorschriften in die zin dat hij onmiddellijk op een veilige manier snelheid verminderde bij de vroegste gelegenheid bij de eerste indicatie van de rode vlag, zelfs vóór een rode vlag of roodlichtpaneel voor hem zichtbaar was”, aldus het oordeel van de stewards.

Op de onboardbeelden van Verstappen was te zien dat hij richting bocht 8 al de Mercedes van Hamilton zag stilstaan. Op dat moment was er nog geen rode vlag. Bij het uitkomen van bocht 10, de CM.com Bocht, was Verstappen nog altijd bezig aan zijn snelle ronde, maar de rode vlag werd op dat moment nog altijd niet gezwaaid. Die kwam pas op het korte rechte stuk richting de Hans Ernstbocht. Op dat korte rechte stuk reed Stroll langzaam rechts van de baan om Verstappen vrij baan te geven. De vlagpanelen kleurden pas rood net voordat hij Stroll, die al duidelijk wel in een langzamere modus schoot, inhaalde. Pas na het inhalen van de Aston Martin kreeg de Nederlander van engineer Gianpierro Lambiase te horen dat er een rode vlag was.

In de Zandvoort Special van FORMULE 1 Magazine lees je alles over de Grand Prix van Nederland! De Zandvoort Special ligt nu in de winkel of is hier te bestellen!