Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Monaco gewonnen. Kimi Räikkönen maakte het Ferrari-één-tweetje compleet. Max Verstappen eindigde als vijfde.

In het eerste deel van de race lag Vettel tweede, dezelfde plek waarvan hij was vertrokken. Een betere pitstopstrategie bracht hem echter alsnog de overwinning. Vettel stopte vijf ronden later dan Räikkönen, en zette in de tussentijd een paar heel snelle ronden neer. Het bleek genoeg te zijn voor Vettel om vóór zijn Finse teamgenoot te belanden.

Na de pitstops toonde Vettel toch echt de snelste coureur van de dag te zijn: hij reed gestaag weg bij Räikkönen. Vettels voorsprong verdween weer toen de safety car in de 61ste ronde de baan op kwam, wegens een curieuze botsing tussen Pascal Wehrlein en Jenson Button, waarbij de Duitser precies op zijn zij in de vangrail belandde in Portier. Aan de finish had Vettel zijn voorsprong weer uitgebouwd tot meer dan drie seconden.

Vettel gaat dankzij zijn triomf – zijn derde van het seizoen en zijn tweede in Monaco – nog steviger aan de leiding in het WK. Hij ligt nu 25 punten voor op Lewis Hamilton. De Brit startte na zijn rampzalige kwalificatie vanaf de dertiende plek. Hamilton slaagde erin terrein te winnen, maar niet heel veel. Hij eindigde als zevende.

Ricciardo derde
Max Verstappen startte als vierde, en hield die positie vast tot de eerste pitstops. Daarna verloor de Nederlander een plek. Net als de Ferrari-coureurs zaten de Red Bull-rijders op andere strategieën. En precies zoals Vettel Räikkönen verschalkte, pakte Daniel Ricciardo Verstappen door een paar ronden later te stoppen.

Ricciardo haalde dankzij zijn pitstopstrategie zelfs Valtteri Bottas van Mercedes in, en finishte op de derde plek. Na de safety car voor Wehrleins crash kwam Ricciardo met de schrik vrij toen hij de vangrail toucheerde in de eerste bocht. De Red Bull bleek onbeschadigd, en Ricciardo maakte zelfs nog even jacht op Räikkönen.

Ook Carlos Sainz reed een strakke race. De Toro Rosso-coureur zette zijn zesde startplek om in een zesde plek aan de finish – zijn beste resultaat van het seizoen. Punten waren er verder voor Felipe Massa, Romain Grosjean en Kevin Magnussen. Die laatste twee rijders bezorgden Haas de eerste dubbele puntenfinish uit de teamgeschiedenis.

Telefoontje
Voor McLaren verliep de race opnieuw teleurstellend. Button, die vlak voor de start nog een telefoontje van Fernando Alonso kreeg, moest zijn auto langs de kant parkeren na de botsing met Wehrlein. En Stoffel Vandoorne belandde terwijl hij in de punten reed in de vangrail.

Ook Force India had geen gelukkige race. Voor het eerst dit seizoen haalde de renstal geen punten. Esteban Ocon werd twaalfde. Sergio Pérez finishte een plek lager, nadat hij een extra pitstop had gemaakt voor een kapotte voorvleugel. Het was voor de Mexicaan de eerste keer in zestien races dat hij geen punten haalde.