Niet Saubers kopman Adrian Sutil, maar diens teamgenoot Esteban Gutierrez verraste met een goede kwalificatie in de verraderlijke omstandigheden van Sepang.

In Q1 was Sutil precies een seconde langzamer dan Esteban Gutierrez, en die kon met zijn veertiende plaats al niet zeggen dat hij de horde naar Q2 ruimschoots gepasseerd had. Maar terwijl het net genoeg bleek voor Gutierrez, kon Sutil dus al vroeg in de sessie uitstappen. Daar baalt de Duitser enorm van.

“We hadden bedacht dat we niet meteen in het begin van Q1 naar buiten zouden gaan, omdat het meestal snel droger wordt naarmate er meer auto’s rijden”, vertelt Sutil over zijn mislukte strategie. “Maar toen ik de baan op ging, begon het juist harder te regenen en dus was ik in het nadeel. Toen er ook nog een rode vlag kwam, had ik maar een rondje gereden en geen tijd voor een tweede poging.”

Volgens Sutil is de Sauber C33 bovendien een lastig geval. “Het is erg moeilijk om er een goede ronde uit te persen: de banden komen slecht op temperatuur en de hele auto is gewoon lastig te besturen.”

Aan de andere kant van de Sauber-garage wordt meer gelachen, want daar staat Esteban Gutierrez. Die ging niet alleen door naar Q2, maar wist daar ook nog een alleszins acceptabele twaalfde startplaats uit het vuur – of beter gezegd, het water- te slepen. “Complimenten voor het team”, zegt de Mexicaan, “want we hebben tijdens de kwalificatie nog van alles aan de auto veranderd, zoals de aerobalans en de bandenspanning. De gok pakte goed uit, want de auto was prima en ik ben heel blij met deze prestatie.”