Adrian Sutil stuurde zijn Sauber op Monza op solide wijze naar de vijftiende plek. Teamgenoot Esteban Gutiérrez kreeg zijn banden echter niet goed aan het werk en reed zichzelf daarna in de wielen.

Beide Sauber-coureurs begonnen de Grand Prix op de hardere bandencompound. Een strategische keuze, want door het gebrek aan snelheid van de C33-bolides kon er wel een gokje gewaagd worden. Voor Gutiérrez pakte de strategie echter verkeerd uit.

“Ik kreeg de banden niet aan de praat en we besloten dus vrijwel onmiddelijk om de strategie om te gooien”, vertelt de coureur die in ronde negen al een pitsstop maakte. “Ik denk dat dat de juiste beslissing was, want ik kon daarna in rap tempo weer wat jongens inhalen, maar dat was het vervolgens wel, want later in de race verloor ik veel tijd bij een incident”, zo houdt de coureur die – nota bene op het rechte stuk – tegen rivaal Romain Grosjean opreed en daarbij een lekke band opliep zich op de vlakte over de toedracht van het incident in kwestie.

Na nog een stop, zijn derde in totaal, want door de switch naar de zachtere banden moest de Mexicaan ook al een tweede maken, reed Gutiérrez nog wel naar de finish, die hij als negentiende en voorlaatste bereikte. Uiteindelijk wordt Gutiérrez echter toch als twintigste en laatste geklasseerd, want de wedstrijdleiding gaf hem na de race nog een straf voor de botsing met Grosjean.

Sutil
In de andere Sauber slaagde Adrian Sutil er wel in zijn éénstopper uit te voeren. “Het was eigenlijk totaal geen probleem om het met één stop te doen”, verklaart hij zelfs, waarbij hij – niet voor de eerste keer dit jaar – aanhaalt wat eigenlijk al het hele jaar wél een probleem is bij Sauber: “Dat we eigenlijk gewoon niet snel genoeg waren om hoger te eindigen dan vijftiende”, spreekt de Duitser klare taal.

Wat Sutil echter goed doet, is dat de race, hoewel weinig spannend, probleemloos verliep. Hij maakt zijn team verder ook een compleet voor het goede werk, maar beklemtoont tot slot toch weer dat er nog veel werk aan de auto gedaan moet worden om deze competitiever te maken.