Zes Formule 1-teams hebben een voorstel besproken voor een nieuw in te voeren privateerskampioenschap. Verder dan de ideeënfase kwam het plan niet, schrijft Autosport.

Adjunct-teambaas Bob Fernley van Force India verzon het idee, en legde het voor aan Williams, Toro Rosso, Haas, Sauber en Manor, teams zonder fabriekssteun van een groot automerk.

Het was de bedoeling dat deze kleinere teams akkoord zouden gaan met een budgetlimiet van zo’n 90 miljoen euro, los van marketingkosten en coureurssalarissen. In ruil daarvoor kregen ze een plekje in het nieuwe privateerskampioenschap.

Afhankelijk van hun eindpositie daarin, zouden de teams een extra geldsom uit de Formule 1-kas krijgen, net als bij het reguliere constructeurs-WK. Het privateerskampioenschap zou moeten plaatsvinden onder auspiciën van wereldautosportbond FIA.

Dat was althans het idee – het plan was nog niet besproken met commerciële rechtenhouder Bernie Ecclestone, die over de verdeling van de commerciële gelden in de Formule 1 gaat, en ook niet met de FIA.

Twee klassen
Toro Rosso en Williams bleken bovendien geen voorstanders van een privateerskampioenschap met een budgetlimiet. “Dan krijg je twee klassen binnen de sport”, zegt Toro Rosso-teambaas Franz Tost. “Met die budgetlimiet kan je niks meer ontwikkelen en rijd je achteraan. Een budgetlimiet is een goed idee, maar dan voor iedereen.”

Nu twee van de zes beoogde deelnemers het privateerskampioenschap niet zien zitten, heeft Fernley het idee terzijde geschoven. “We wilden zien of er draagvlak was voor het idee”, zegt hij. “Als we het met elkaar eens waren geweest, hadden we in Hockenheim een vergadering georganiseerd met de zes teams. Maar als 33 procent van de groep er geen heil in ziet, is het niet de moeite waard.”