*

‘Teams willen eerste vrije training afschaffen’

Daan de Geus

Daan de Geus

7 juni 2014 11:02

‘Teams willen eerste vrije training afschaffen’
Racepictures

Om de kosten met ingang van 2015 te besparen denken de Formule 1-teams serieus na over het inkorten van het raceweekend door het schrappen van de eerste vrije training. Dat bericht Autosport.

Volgens Autosport overwegen de teams met ingang van 2015 de eerste vrije training af te schaffen en nog maar één vrije training van negentig minuten te houden op de vrijdag voor de race, welke aan het eind van de dag – ‘vanaf een uur of vijf’ – verreden moet worden.

De gedachte hierachter is, zo meldt de Britse publicatie, dat de teams en hun personeelsleden dan niet op de donderdag voor de actie begint al op het circuit hoeven te zijn en een dag later kunnen afreizen, wat de kosten voor het reizen en overnachten moet reduceren.

Steun?
Hoewel er met het mogelijke verdwijnen van VT1 nog maar één sessie overblijft op de vrijdag en toeschouwers dus geen drie uur, maar slechts anderhalf uur aan actie te zien krijgen, zijn de teams er van overtuigd dat de raceorganisatoren met het plan akkoord gaan.

Volgens Autosport geloven de teams namelijk dat het inroosteren van slechts één training aan het eind van de dag ervoor zorgt dat er toch genoeg fans komen kijken, omdat ze geen hele dag meer vrij hoeven te nemen en na hun werk of school naar het circuit kunnen gaan.

Het plan om de ochtendtraining te schrappen moet nog wel officieel goedgekeurd worden door de bestuursgroep van de Formule 1 en de World Motor Sport Council van de FIA, maar Autosport noemt het ‘onwaarschijnlijk’ dat deze groepen er tegen stemmen.

Het afschaffen van de eerste training is één van de kostenbesparende maatregelen waar de Formule 1 op het moment over nadenkt als alternatieve methode om de uitgaven te reduceren, na het eerdere afschieten van de budget cap.