2016 was het jaar van Nico Rosberg. Nadat de Duitser in dienst van Mercedes het de twee jaren daarvoor had afgelegd tegen teamgenoot Lewis Hamilton, ging hij met een voorsprong van twaalf punten de laatste race in Abu Dhabi in. Maar makkelijk zou het niet worden.

De eens zo goede vrienden Rosberg en Hamilton konden na drie jaar vechten om de titel elkaars bloed wel drinken. Verschillende incidenten op de baan droegen daar zeker aan bij. In 2014 en 2015 had Hamilton nog de overhand gehad, maar in 2016 waren de rollen omgedraaid. Rosberg had zich naar eigen zeggen het psychologische spelletje eigen gemaakt en hield Hamilton na de zomer in bedwang. Toen zij, met het kampioenschap nog volledig open, naar Abu Dhabi vertrokken, zat de spanning er dan ook goed in.

De Mercedes-coureurs kwalificeerden zich op de eerste startrij, met Hamilton als eerst. Tot zover geen probleem voor Rosberg, die aan een tweede plek meer dan genoeg had. Tijdens de race behield hij deze plek, onder meer door een fraaie inhaalactie op Max Verstappen na zijn eerste pitstop. De titel leek binnen handbereik voor Rosberg.

Zinderend einde
Het slot van de race werd echter nog ontzettend spannend. De leidende Hamilton wist dat Rosberg het kampioenschap zou winnen in deze volgorde. Zou Rosberg echter buiten het podium vallen, dan was Hamilton kampioen. Zodoende liet Hamilton zijn rondetijden zakken. Hierdoor kwamen Vettel en Verstappen binnen een seconde achter Rosberg te liggen, terwijl Rosberg zelf niet in staat was om Hamilton in te halen. Rosberg wist echter een aanval van Vettel af te slaan en haalde met zijn tweede plek aan de finish zodoende zijn eerste en enige wereldtitel binnen.

Een week na de race kondigde Rosberg aan te stoppen met Formule 1. De strijd met Hamilton had hem gesloopt en had hem weggehouden bij zijn gezin. Het toont nog maar eens hoe ontzettend zwaar het seizoen was geweest.