De Turkse circuit-directeur en Bernie Ecclestone zijn in principe akkoord over een terugkeer van de Turkse Grand Prix op de Formule 1-kalender. Het is echter de vraag of de overheid financieel wil bijspringen.

Op donderdag bracht de Turkse autosportbond naar buiten dat Bernie Ecclestone en circuit-directeur Vural Ak een akkoord hadden bereikt over het organiseren van een Turkse Grand Prix in 2013. Op de Formule 1-kalender was immers een dag eerder al ruimte gemaakt voor een extra Grote Prijs op Europese bodem, na het wegvallen van de Grand Prix van New Jersey.

De Turkse race op Istanbul Park werd tussen 2005 en 2011 al zeven keer verreden en daar zou dus op zijn minst een achtste editie bij kunnen komen. Het is echter zeer de vraag of de bijkomende kosten opgehoest kunnen worden. De Turkse autosportbond legt die bal bij de overheid neer, maar die lijkt volgens persbureau Dogan weinig coöperatief.

“Als men een Turkse Grand Prix wil organiseren, moet men daar zelf maar voor betalen”, aldus de Turkse minister van Sport volgens het persbureau. “We hebben in het verleden ook al meebetaald aan de Grand Prix, maar kregen daar niks voor terug.”

Zolang er nog geen knopen zijn doorgehakt, zal de autosportbond alles op alles blijven zetten om de Grand Prix er door te krijgen: “Iedereen weet wat er voor nodig is om een Formule 1-race te organiseren. We zullen alles in het werk stellen om de betrokken partijen te overtuigen van het doorgaan van de Grand Prix. Het is echter aan de minister om de knoop door te hakken.”