Op een afwisselend zonnig en bewolkt Circuit de Catalunya kent ook Mercedes wisselvallige prestaties. Een versnellingsbakprobleem speelt het team lang parten, maar uiteindelijk noteert Nico Rosberg wel de snelste tijd.

Ondanks de dreiging van regen bleef het de gehele dag droog in Barcelona. In de morgen was er eerst de presentatie van de nieuwe Williams FW35, waarna de teams zich snel gereed maakten voor de eerste installatieronden. Het was Maldonado die als eerste een langere run deed met zijn nieuwe bolide. Volgens Williams-testrijdster Susie Wolff stapte Maldonado met een glimlach uit.

Waar Mercedes in Jerez twee rampzalige testdagen kende, begon het ook in Barcelona niet goed. Rosberg reed tot half drie in de middag maar 14 ronden. Het team liet weten iets langer nodig te hebben om iets aan de versnellingsbak te repareren. Daarna kwam de Duitser weer het circuit op en met succes. Rosberg noteerde aan het eind van de dag de snelste tijd: 1:22.616. Vlak voor Kimi Räikkönen, de minst productieve coureur van de dag met slechts 44 afgelegde ronden.

Lang zag het ernaar uit dat Vettel de dag als snelste zou afsluiten. Voor de lunch was hij de rapste en later scherpte hij de tijd nog wat aan. De tijden lagen echter dicht bij elkaar en het bleek niet genoeg voor de regerend kampioen. Ook Fernando Alonso, die op zijn eerste testdag van het seizoen meer dan honderd ronden reed, troefde hem nog af.

Stiekem spieken vanuit de persruimte naar de Red Bull-bolide was er na tien minuten al niet meer bij. Het team dekte de pitbox zodanig af, dat het voor fotografen ook niet meer mogelijk was om van bovenaf foto’s te maken.

In de loop van de ochtend was er de eerste rode vlag, waardoor de test even werd stilgelegd. Esteban Gutiérrez kwam halverwege het circuit tot stilstand omdat zijn auto zonder benzine stond. Echter is dit een gebruikelijk ritueel bij de test, omdat teams ook testen met de brandstoftank.

Ook Charles Pic kwam in zijn Caterham tussen bocht twee en drie even stil te staan. Na een korte onderbreking kon de test weer vervolgd worden. Pic reed uiteindelijk nog een aantal ronden, maar bleef uiteindelijk onder de vijftig ronden steken.

Vanuit bocht tien waren de verschillen tussen de nieuwe auto’s goed zichtbaar. Ook kozen verschillende coureurs een andere lijn in de semi-hairpin. Fernando Alonso kampte met zijn Ferrari permanent met flink wat overstuur, terwijl Sergio Pérez opviel door zelfs in de bocht nog even te downshiften. Ook pakte hij een andere racelijn ten opzichte van alle andere coureurs.

De tijden van dinsdag 19 februari 2013:

Positie Coureur Team Snelste tijd Ronden
1 Nico Rosberg Mercedes 1:22.616 54
2 Kimi Raikkonen Lotus 1:22.623 44
3 Fernando Alonso Ferrari 1:22.952 110
4 Sebastian Vettel Red Bull 1:22.965 66
5 Pastor Maldonado Williams 1:23.733 86
6 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:23.884 73
7 Sergio Perez McLaren 1:24.124 77
8 Paul di Resta Force India 1:24.144 82
9 Esteban Gutierrez Sauber 1:25.124 68
10 Max Chilton Marussia 1:26.747 65
11 Charles Pic Caterham 1:27.534 49