Lewis Hamilton kan zondag in Turkije voor de zevende keer wereldkampioen worden. De Brit heeft in de WK-stand voor de Turkse GP 85 punten voorsprong op teamgenoot en dichtste belager Valtteri Bottas, maar met welk resultaat stelt Hamilton zijn wereldtitel veilig?

Mercedes verzekerde zich twee weken geleden op Imola van de constructeurstitel en ook de wereldkampioen komt uit voor het team uit Brackley. Lewis Hamilton reist met een riante voorsprong van 85 punten naar Istanbul Park, waar de Brit zijn zevende wereldtitel kan behalen. Na de GP van Turkije zijn er nog maximaal 78 punten te verdienen. Op welke positie moet Hamilton dan finishen om op gelijke hoogte met Michael Schumacher te komen?

Lees ook: Parabolica, aflevering 13: Wat valt er op aan de kalender voor 2021?

Voor Valtteri Bottas is het duidelijk: als hij Hamiltons feestje met zekerheid wil uitstellen, dan moet de Fin maximaal scoren. Indien Bottas wint én de snelste raceronde rijdt, kan Lewis Hamilton pas in Bahrein wereldkampioen worden. Als Bottas wint, maar niet het extra punt voor de snelste rond scoort, volstaat de tweede plaats voor Hamilton om titel nummer zeven binnen te halen.

Als Bottas slechts tweede wordt, hoeft Hamilton zelfs niet op het podium te finishen. Dan heeft de Brit genoeg aan een vierde plaats. De vuistregel is dat Hamilton zijn zevende wereldtitel mag vieren als hij maximaal zeven punten minder scoort dan Bottas.

Een overzicht van de verschillende permutaties van de titelstrijd in Turkije lees je hier:

 • Als Bottas de race wint en de snelste ronde rijdt (26 punten), kan Hamilton in Turkije geen kampioen worden.
 • Als Bottas de race wint zonder de snelste ronde (25 punten), is Hamilton kampioen als hij tweede finisht (18 punten).
 • Als Bottas tweede is en de snelste ronde rijdt (19 punten), is Hamilton kampioen als hij minstens vierde finisht (12 punten).
 • Als Bottas tweede is zonder de snelste ronde (18 punten), dan is Hamilton kampioen als hij minstens vierde (12 punten) of vijfde finisht en de snelste ronde rijdt (11 punten).
 • Als Bottas derde is en de snelste ronde rijdt (16 punten), dan is Hamilton kampioen als hij minstens vijfde finisht (10 punten).
 • Als Bottas derde is zonder de snelste ronde (15 punten), dan is Hamilton kampioen als hij minstens zesde finisht (8 punten).
 • Als Bottas vierde is en de snelste ronde rijdt (13 punten), dan is Hamilton kampioen als hij minstens zevende finisht (6 punten).
 • Als Bottas vierde is zonder de snelste ronde (12 punten), dan is Hamilton kampioen als hij minstens achtste finisht met de snelste ronde (5 punten).
 • Als Bottas vijfde is en de snelste ronde rijdt (11 punten), is Hamilton kampioen als hij minstens achtste finisht (4 punten).
 • Als Bottas vijfde is zonder de snelste ronde (10 punten), dan is Hamilton kampioen als hij minstens negende finisht met de snelste ronde (3 punten).
 • Als Bottas zesde is en de snelste ronde rijdt (9 punten), dan is Hamilton kampioen als hij minstens negende finisht (2 punten).
 • Als Bottas zesde eindigt zonder de snelste ronde (8 punten), dan is Hamilton kampioen als hij minstens 10e finisht (1 punt).
 • Als Bottas zevende of lager finisht, is Hamilton gegarandeerd kampioen.

Lees ook: Bocht 8 Istanbul nu moderne klassieker: ‘Maar in 2005 vond iedereen het een rotbocht’