De FIA zal de deal die de Formule 1 met Pirelli heeft gesloten, ratificeren. De Italiaanse firma blijft daarmee officieel tot en met 2019 de enige bandenleverancier. Dat vertelt FIA-president Jean Todt.

Pirelli sloot medio oktober een deal met Formule 1-exploitant Bernie Ecclestone om haar eind 2016 aflopende contract tot en met 2019 te verlengen. Ecclestone gaf daarbij de voorkeur aan Pirelli boven Michelin, ondanks dat de FIA voorstellen van beide leveranciers op sportieve- en veiligheidsgronden had goedgekeurd. Ecclestone voelt echter niets voor een rentree van Michelin, terwijl Pirelli behalve bandenleverancier ook sponsor van de sport is.

De FIA dient de contractverlenging voor de periode van 2017 tot en met 2019 nog wel te bekrachtigen, maar zoals al voorspeld door Ecclestone bevestigt FIA-president Jean Todt nu tegenover Motorsport.com dat dit slechts een formaliteit is: “Pirelli heeft aangetoond dat ze hun vak verstaan en we hebben hun voorstel eerder ook al goedgekeurd. Ecclestone heeft nu zijn beslissing genomen en er is geen reden voor de FIA om de deal niet te ratificeren.”

Pirelli werkt als onderdeel van de nieuwe deal aan banden voor 2017 en daarna die ’twee tot drie seconden’ sneller zijn dan de huidige PZero’s. Dit omdat de Formule 1 in 2017 een nieuw tijdperk hoopt in te gaan met snellere en stoerdere bolides. Om deze banden te ontwikkelen heeft Pirelli bedongen dat er meer bandentestdagen ingeroosterd worden, ook al zijn veel teams daar vanwege de kosten niet happig op.