Volgens het Australische dagblad The Melbourne Age is de toekomst van de Australische Grand Prix in gevaar. De organisatie wil graag het contract dat het met de Formule 1 heeft verlengen, maar de lokale overheid ligt dwars.

De voorzitter van de Grand Prix, Ron Walker, is op dit moment in gesprek met Bernie Ecclestone om het in 2015 aflopende contract een vervolg te geven. Het doorgaan van de race stond naar verluidt al een aantal jaren onder druk wegens financiële problemen, maar Walker heeft er alle vertrouwen in dat er een nieuw contract komt. “Ik ben zo zeker als maar kan. Het duurt wat langer dan verwacht, maar de onderhandelingen gaan een gunstige richting op”, vertelde Walker tegen de krant afgelopen weekend.

Denis Napthine, de premier van de staat Victoria is daar echter niet zo zeker van. Het circuit van Melbourne valt binnen zijn regeringsgebied en de premier is bang voor lage inkomsten. “De Grand Prix is de afgelopen jaren een van de meest belangrijke visitekaartjes van Melbourne en Victoria geweest en we willen graag dat de race ook de komende jaren verreden wordt. Maar dan moet er wel een contract komen waar de belastingbetalers van Victoria tevreden over kunnen zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze de dupe worden van deze beslissing.”

De staat Victoria wil daarom proberen om het bedrag dat de staat jaarlijks – naar verluidt zo’n 27 miljoen euro per jaar – aan inschrijvingsgeld betaald, omlaag te krijgen. Bovendien wil de staat volgens organisator Walker een tweejarig contract, terwijl Ecclestone op een verlenging van vijf jaar mikt. Walker hoopt dat de impasse snel wordt opgelost: “Hopelijk kunnen we de knelpunten eruit halen en dit jaar nog een akkoord bereiken.”