Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens de Grand Prix van Amerika awesome waren of juist niet.

Top:
Kimi Räikkönen, Ferrari. Start: 2, finish: 1. Cijfer: 10.
Räikkönen pakt zijn eerste zege in meer dan vijf jaar in stijl: hij is assertief bij de start, managet zijn banden daarna subliem en blijft ijskoud onder druk van Verstappen en Hamilton. Welverdiend.

Nico Hülkenberg, Renault. Start: 7, finish: 6. Cijfer: 9.
Renault scoort in Amerika kostbare punten. Dubbele punten zelfs in zekere zin, aangezien Haas, de grote rivaal om de vierde plek bij de constructeurs, door de diskwalificatie van Magnussen op nul blijft staan. Hülkenberg neemt daarbij het voortouw, en het team in zekere zin op sleeptouw, met een zevende tijd in de kwalificatie en finish als best of the rest op P6 in de race. Het plekje winst dankt hij aan een goede start die hem voorbij Ocon helpt. The Hulk ligt zelfs tijdelijk vijfde met dank aan de spin van Vettel, maar Verstappen en diezelfde Vettel komen er later makkelijk voorbij, al pakt Hülkenberg ook weer een plaatsje terug door het uitvallen van Ricciardo, zijn Renault-teamgenoot voor volgend jaar. Hülkenberg versus Ricciardo wordt volgens zijn ex-teamgenoot Pérez één van de meest interessante duels voor 2019, en Hülkenberg wint intern bij Renault in elk geval alvast zieltjes dankzij dit soort sterke, foutloze en verstandige optredens.

Max Verstappen, Red Bull. Start: 18, Finish: 2. Cijfer: 9.
Materiaalpech en een gridstraf veroordelen Verstappen tot een start van P18, maar hij rijdt (weer) een indrukwekkende inhaalrace, met ook sterk verdedigend werk op het eind in duel met Hamilton.

Subtop:
Esteban Ocon, Force India. Start: 6, gediskwalificeerd. Cijfer: 8.
Ocon imponeert in de kwalificatie met een geweldige zesde plek. De race is moeilijker, al kan hij niks doen aan de diskwalificatie voor het overschrijden van de fuel flow­-regels en het verlies van P8.

Flop:
Romain Grosjean, Haas. Start: 8, uitgevallen. Cijfer: 5.
Grosjean kwalificeert zich prima, maar bewijst zichzelf geen dienst door, ondanks dat hij bewust vroeg in de ankers gaat, tegen Leclerc aan te rijden. Qua penaltypunten komt hij in de danger zone.

Lance Stroll, Williams. Start: 15, finish: 14. Cijfer: 5.
‘Een amateur’, noemt Alonso Stroll na hun aanvaring in de eerste ronde, de tweede in twee races tijd. “Ik zag een gat en ging ervoor, maar denk dat Fernando me niet zag”, verdedigt Stroll zich, al lijkt hij de enige die écht ruimte zag voor een actie in de snelle S-bochten waar inhalen eigenlijk niet kan. De wedstrijdleiding ziet het ook anders dan Stroll en geeft de jonge Canadees een drive-through. Daarna rijdt Stroll een verloren wedstrijd en rept over ‘een vreselijke dag’. Ietwat pijnlijk is dat Stroll zich een dag eerder, na de kwalificatie, juist had voorgenomen in de eerste ronde zoveel mogelijk plekken te pakken. Normaal is dat ook één van Strolls sterke punten, maar nu wil hij te veel, te snel. Niet nieuw is dat Stroll niet bepaald uitblinkt in de kwalificatie: Sirotkin verslaat hem slechts met een tiende, maar het betekent dat Stroll het kwalificatieduel dit jaar al niet meer kan winnen.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grands Prix van Amerika en Mexico, ligt donderdag 1 november in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.