Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens de seizoensopener in Australië vliegend of juist struikelend uit de startblokken kwamen.

Top:
Valtteri Bottas, Mercedes. Start: 2, finish: 1. Cijfer: 10.

Het enige wat niet perfect is aan Bottas’ weekend, is dat hij zich met zijn laatste Q3-rondje niet weet te verbeteren. De Fin maakt dat zondag echter ruimschoots goed met een betere start dan Hamilton en door snelste ronden afratelend bij hem weg te rijden. Bottas is 2019 ingegaan met ‘de insteek dat elke race mijn laatste is’ en lijkt in Australië vol op de aanval te rijden. Typerend is dat hij per se de snelste raceronde (en het extra punt) wil terugpakken van Verstappen.

Of Bottas zijn vliegende start kan vervolgen en dit hem echt een titelkandidaat maakt tussen de zwaargewichten Hamilton, Vettel en Verstappen, is afwachten, maar hij heeft nu al meer momentum te pakken dan in zijn door gemiste kansen gekenmerkte seizoen 2018. Podiuminterviewer Mark Webber zag zo’n andere Bottas, dat hij zich afvroeg wat die voor ontbijt had gehad. “Pap”, was de gortdroge respons van de coureur die in elk geval één ding duidelijk heeft laten zien: deze Bottas is geen lichtgewicht en wil zich de kaas zeker niet nog eens van het brood laten eten.

Max Verstappen, Red Bull. Start: 4, finish: 3. Cijfer: 9.
Red Bulls vorm is na de kwalificatie nog een vraagteken, maar in de race is de pace goed. Verstappen vertaalt dat, mét schoonheidsfoutje, in een welverdiend podium

Nico Hülkenberg, Renault. Start: 11, finish: 7. Cijfer: 9.
The incredible Hulk
lijkt in Melbourne eerder The invisible man, maar dat maakt zijn prestatie niet minder knap. Hij gaat het Ricciardo ongetwijfeld nog moeilijk maken.
(tekst loopt door onder de foto)

Flop:
Pierre Gasly, Red Bull. Start: 17, finish: 11. Cijfer: 5.
Verkeer en een verkeerde strategie van Red Bull verklaren zijn Q1-exit, maar in de race laat Gasly zelfs op het eind met zachte banden weinig zien dat de toeschouwer inspireert.

Daniel Ricciardo, Renault. Start: 12, uitgevallen. Cijfer: 4.
Zijn ‘nederlaag’ op zaterdag valt met zes duizendsten verschil op Hülkenberg nauwelijks zo te noemen, maar Ricciardo rijdt zijn vleugel knullig stuk bij de start en verpest zijn race.

Robert Kubica, Williams. Start: 20, finish: 17. Cijfer: 4.
Natuurlijk: Williams’ FW42 is als een bouwpakket, waarvan sommige onderdelen niet goed op elkaar passen (het team heeft al een ‘fundamenteel probleem’ ontdekt met de auto) en waarbij er bovendien te weinig reserveonderdelen in de box zitten, maar Kubica bewijst zichzelf ook geen beste dienst in Melbourne. De Poolse herintreder mist snelheid ten opzichte van Russell, schampt in VT3 langs de pitmuur en loopt in de kwalificatie een lekke band op na een tik tegen de barrière bij bocht tien. Hij noemt dat laatste zelf ook ‘gênant’. De 1,7 seconden die hij achter Russell eindigt, zijn vertekend, maar op basis van de sectortijden had hij de Brit anders ook niet geklopt. In de race gaat het niet beter: hij raakt z’n vleugel kwijt als Gasly ineens op z’n pad komt. Drie pitstops later komt hij als laatste aan, een ronde achter Russell. Z’n rondetijden zijn bovendien niet best: Kubica’s snelste is maar liefst zes tienden trager dan die van Russell.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Australië, ligt donderdag 21 maart in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.