*

Top & Flop: Bahrein 2018

Redactie

Redactie

9 april 2018 15:29

Top & Flop: Bahrein 2018
Sutton Images

Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het raceweekend in Bahrein in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Pierre Gasly, Toro Rosso. Start: 5, finish: 4. Cijfer: 10

Perfect, anders valt het optreden van Gasly in Bahrein niet te omschrijven. Na zijn vroege uitvallen met motorpech in Australië werd al snel over een valste start voor Toro Rosso met Honda gesproken, maar de nodige chassis- en motorupdates maakten van de STR13 een competitief totaalpakket in Bahrein. Gasly was er vanaf de eerste ronde in de eerste training snel, zat elke sessie bij de eerst tien en trok die goede vorm door tot in de kwalificatie. Zesde op zaterdag werd vijfde op de grid, en uiteindelijk vierde in de race.

Natuurlijk profiteerde de jonge Fransman wat van het uitvallen van Ferrari’s Kimi Räikkönen en beide Red Bulls, maar hij stond ook zeker zijn mannetje in duel met Kevin Magnussen. Dat Helmut Marko na de race verklaarde dat zijn optreden in Bahrein van Gasly ‘een man heeft gemaakt’ zegt veel, ook omdat Red Bull nooit echt vraagtekens heeft gehad om Gasly’s snelheid, maar wel om hoe volwassen hij is. Met een vierde plek evenaarde Gasly ook nog eens de beste resultaten van Toro Rosso-voorgangers Max Verstappen en Carlos Sainz bij die sympathieke ‘andere’ Scuderia.

Subtop:
Esteban Ocon, Force India. Start: 8, finish: 10. Cijfer: 7
Force India heeft het tempo nog steeds niet lekker te pakken, maar na in Australië geklopt te zijn door teamgenoot Sergio Pérez, counterde Ocon door de Mexicaan zowel in de kwalificatie als race te verslaan. Tiende aan de finish na als achtste te zijn gestart lijkt gezien de uitvallers niet bijzonder, maar Force India heeft het moeilijk in de zo competitieve middenmoot. Na een ‘zware race’ en ‘de hele tijd pushen’ had Ocon op het eind nog genoeg puf de tiende plek van Sainz af te pakken. Een kleine beloning voor zijn harde werk.

Flop:
Lance Stroll, Williams. Start: 20, finish: 14. Cijfer: 5
Williams worstelt dit jaar. Stroll en teamgenoot Sergej Sirotkin kunnen daarbij worden aangekeken op hun gebrek aan ervaring, maar het is niet fair het duo af te rekenen op hoezeer het traditieteam uit Grove de plank mis lijkt te hebben geslagen met de FW41.

Dat gezegd hebbende was Strolls optreden in Bahrein wel onder de maat: laatste in de kwalificatie achter Sirotkin, terwijl die een ‘messy‘ tweede run had, is niet best. Stroll begon de race wel voortvarend, met vijf plekken winst in de eerste ronde. Helaas betekende later contact met Romain Grosjean een neuswissel en tijdverlies bij zijn stop. Dat Stroll desondanks nog net voor Sirotkin finishte is netjes, al verloor de Rus veel tijd door een ‘niet ideale’ strategie en omdat hij nog niet zo gewend is aan de blauwe vlaggen. Helaas voor Sirotkin en Stroll lijkt het erop dat ze daar snel aan zullen wennen, als Williams zo blijft aanmodderen.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grands Prix van Bahrein en China, ligt volgende week donderdag in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.

Gerelateerd