*

Top & Flop Bahrein 2019: Leclerc laat zich zien, Vettel vergaloppeert zich, Gasly weer matig

Daan de Geus

Daan de Geus

1 april 2019 16:49

Top & Flop Bahrein 2019: Leclerc laat zich zien, Vettel vergaloppeert zich, Gasly weer matig
Peter van Egmond

Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Deze coureurs hadden de wind in de rug of juist tegen tijdens het stormachtige weekend in de woestijn van Bahrein.

Top:
Charles Leclerc, Ferrari. Start: 1, finish: 3. Cijfer: 9.
Zijn visitekaartje gaf Leclerc vorig jaar met Sauber al geregeld af, en dat leverde hem een zitje bij Ferrari op. Zijn optreden in Bahrein is een open sollicitatie naar de rol van kopman en titelkandidaat. Het enige wat écht af te dingen is op Leclercs weekend in de Golfstaat, is zijn start. De touché met Hamilton had hem een lekke band kunnen kosten. Het loopt echter goed af en Leclerc herstelt zich razendsnel. Hij stoomt weer naar voren met een sterk staaltje racecraft en lef.

Leclerc passeert Vettel en pakt de leiding terug. Foto: Peter van Egmond.

Terug op kop onderstreept Leclerc dat de ruwweg drie tienden voorsprong die hij in de kwalificatie op Vettel had, geen toeval waren. Er zit nog een schoonheidsfoutje bij, zoals zovelen die maken in de winderige woestijnomloop, maar Leclerc houdt de race verder onder controle. Alleen iets buiten zijn controle – een motorisch euvel – ontneemt hem de zege. De derde plaats is alsnog zijn eerste podium. Hij gaat volwassen om met de tegenslag en hoewel hij erkent dat ‘het een flinke tik is’, is de vraag of Leclerc mentaal niet een veel hardere tik heeft uitgedeeld aan teamgenoot Vettel. En een waarschuwingsschot richting Hamilton.

Nico Hülkenberg, Renault. Start: 17, uitgevallen. Cijfer: 9.
Aan zijn zeventiende startplek kan Hülkenberg niets doen, maar zijn megastart (zes plekken winst) en rit richting P6 zijn z’n eigen verdienste. Helaas blijft hij zonder beloning na motorpech.

Lando Norris, McLaren. Start: 9, finish: 6.
De jonge Brit racet met het jeugdige elan van een negentienjarige, maar met een stuk meer verstand. Het maakt Norris, met wat hulp van uitvallers voor hem, best of the rest in de race.
(tekst loopt door onder de foto)

Norris maakte weer indruk. Foto: Peter van Egmond.

Flop:
Lance Stroll, Racing Point. Start: 18, finish: 14. Cijfer: 5.
Na contact met Grosjean en een neuswissel rijdt Stroll een verloren race. Dat hij in de kwalificatie naar eigen zeggen ‘niet de beste ronde rijdt’ en in Q1 strandt, helpt daarbij niet.

Vettel verviel in een bekende fout. Foto: Motorsport Images.

Sebastian Vettel, Ferrari. Start: 2, finish: 5. Cijfer: 5.
“Dit is dezelfde Vettel als vorig jaar”, zegt Rosberg op Sky Sports. Ofwel: Vettel leert het maar niet,
en maakt, zoals hij ook zelf beseft, tegen beter weten in dezelfde fouten.

Pierre Gasly, Red Bull. Start: 13, finish: 8. Cijfer: 5.
De eerste punten zijn binnen, maar Gasly heeft met zijn tweede lastige weekend van het jaar zijn punt alsnog niet gemaakt. Waar de Fransman eerder in Australië weinig aan zijn vroege kwalificatie-exit kon doen, is een herhaling daarvan (al haalt hij nu Q2) in grotere mate aan hem toe te schrijven. De auto is nog niet naar wens en hij worstelt met de achterkant, maar het blijft een Red Bull. Teamgenoot Verstappen start er als vijfde mee, dus zó slecht kan die auto ook weer niet zijn.

In de race doet Gasly nu wel wat hij in Australië naliet: naar voren komen. Kanttekening daarbij is dat enkele andere coureurs – zie Hülkenberg – van een stuk verder achterin hetzelfde doen. Echt overtuigend is het dus nog niet. Had hij nog voor Toro Rosso gereden, dan was dit een prima optreden geweest, maar Gasly’s probleem is nu dat hij voor de tweede race op rij vooral met de Toro Rosso’s vecht. Voor de grap dat hij zichzelf als het zo doorgaat snel terugvindt in een Toro Rosso is het nog veel te vroeg, maar het is geen geheim dat Helmut Marko geen geduldig man is.

Het was weer geen makkelijk weekend voor Gasly. Foto: Red Bull.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Bahrein, ligt donderdag 4 april in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.