Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. In een tamme Grand Prix van Frankrijk zijn dit de coureurs die toch wisten op te vallen of juist tegenvielen.

Top:
Lando Norris, McLaren. Start: 5, finish: 9. Cijfer: 9.
‘Debuteren bij McLaren? Veel succes, daar kun je niks laten zien’. Veel mensen hadden haast een soort medelijden toen werd aangekondigd dat Lando Norris dit jaar zijn eerste Formule 1-seizoen zou afwerken voor het in 2018 zo diep gevallen topteam. Hoe anders is de situatie acht races in 2019: Norris heeft zich geprofileerd door zijn aanvallende rijstijl, gevoel voor humor (en zelfspot) en valt in tegenstelling tot voorganger Stoffel Vandoorne juist wél op.

Frankrijk is qua aanvallende acties misschien niet Norris’ meest in het oog springende race, maar de jonge Brit maakt nu juist indruk door te volharden ondanks allerhande hydraulische probleem. Zelfs zonder DRS en met zijn stuurbekrachtiging die half uitvalt, toont Norris nog spierballen. Twee puntjes zijn een schrale beloning na in de slotronde door drie rivalen te worden ingehaald, maar Norris heeft het dan al langer volgehouden dan menigeen denkt. De ereprijs van Driver of the day zorgt nog wel voor een glimlach op Norris’ gezicht, maar dan waarschijnlijk vooral omdat hij weet dat McLaren weer op de weg terug is.

Lees ook: Norris reed met halve stuurbekrachtiging: ‘De elleboog tegen de cockpit aan’

Carlos Sainz, McLaren. Start: 6, finish: 6. Cijfer: 9.
Hoewel Sainz in de kwalificatie verliest van Norris, zit hij er dichtbij en wordt later schade aan de vloer ontdekt. Na een goede start houdt hij Norris ook voor diens technische issues goed achter zich.

Lewis Hamilton, Mercedes. Start: 1, finish: 1. Cijfer: 9.
Foutloos is Hamiltons laatste kwalificatierondje niet, maar hij heeft daarvoor al genoeg marge gepakt voor pole. Na 53 racerondjes onbedreigd op kop wint hij afgetekend van teamgenoot Bottas.
(tekst loopt door onder de foto)

Flop:
Pierre Gasly, Red Bull. Start: 9, finish: 10. Cijfer: 4.

Hoe lang houdt Marko nog geduld? Door de tijdstraffen van Ricciardo erft Gasly een punt dat hij op eigen kracht nooit had gescoord. Zijn thuisrace is een dieptepunt in een toch al slecht seizoen.

Lees ook: Even bellen met… Giedo van der Garde: ‘Ik geef Gasly nog tot de zomerstop’

Romain Grosjean, Haas. Start: 16, uitgevallen. Cijfer: 5.
In tegenstelling tot vorig jaar is Grosjean dit seizoen niet begonnen als hoofdrolspeler in een greatest crashes compilatievideo, maar er kan inmiddels wel een uitgebreide bingokaart met uitspraken van de klagende Fransman worden samengesteld. In Frankrijk zijn het de balans, banden, auto en een gevaarlijk racende Daniel Ricciardo waarover Grosjean in de radio klimt – en dan heeft hij vrijdag ook nog last van een waterlek.

Dat de kwalificatie na tijdverlies in de oefensessies op een Q1-exit uitloopt, is dan ook geen verrassing. Teamgenoot Kevin Magnussen is in Q1 vier tienden sneller, zoals Grosjean wel vaker meer worstelt dan de Deen als de Haas met een matige balans (en dan vooral onderstuur) kampt. In de race brengt zijn start op harde banden Grosjean wel voor Magnussen en is zijn snelste rondetijd net één duizendste sneller, wat onderstreept dat er niet veel meer uit de Haas te halen valt tot zijn opgave in ronde 44, van plek 16. Zo is het toch ook vooral Haas dat het spoor bijster is, na wat teambaas Günther Steiner ‘het slechtste weekend’ in Haas’ vier seizoenen in de sport.

Lees ook: Günther Steiner: ‘Slechtste weekend sinds we in de Formule 1 zitten’

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grands Prix van Frankrijk en Oostenrijk, ligt donderdag 4 juli in de winkel en bij abonnees in de brievenbus. In de tussentijd is onze Ayrton Senna Special nog in de winkel te koop of hier te bestellen. Perfect voor mee op vakantie of om lekker in de tuin of op het strand te lezen.