*

Top & Flop Mexico 2019: Pérez trakteert thuispubliek, Haas verdwijnt in de ijle lucht

Laurens Stade

Laurens Stade

28 oktober 2019 16:00

Top & Flop Mexico 2019: Pérez trakteert thuispubliek, Haas verdwijnt in de ijle lucht
Motorsport Images

Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. In Mexico was lokale held Sergio Pérez ‘best of the rest’, terwijl Haas geen potten kon breken.

Top
Sergio Pérez, Racing Point. Start: 11, Finish: 7. Cijfer: 9.
De thuisheld laat het publiek luid juichen na een aantal mooie inhaalacties, maar ook met zijn verdedigende acties ten opzichte van Ricciardo. De Mexicaan beloont zijn sterke race met een mooie zevende plaats en daar mag hij zeker tevreden mee zijn.

Foto: Motorsport Images

Vorig jaar pakte de thuisraces van Pérez niet goed uit, maar dit jaar trakteer de Mexicaan meteen. Met zijn Racing Point komt hij slechts acht duizendsten tekort om door te gaan naar Q3, een knappe prestatie natuurlijk, maar in de race komt pas het echte vuurwerk. Pérez toont direct bij de start een stevige strijdlust en passeert al vroeg in de race Daniil Kvyat. Het publiek gaat dan al helemaal uit zijn dak, maar het beste moet dan nog komen. In de slotfase nadert een opstormende Daniel Ricciardo. Pérez pareert de aanval van de Australiër, die noodgedwongen over het gras moet. Hij komt daarbij vóór Pérez op de baan en geeft zijn positie terug. Ook daarna houdt de Mexicaan stevig stand en laat Ricciardo er niet voorbij. Een geweldige prestatie van Pérez die met zijn indrukwekkende race zichzelf ‘best of the rest’ mag noemen.

Lewis Hamilton, Mercedes, Start: 3, Finish: 1. Cijfer: 9.
Hamilton is op jacht naar zijn zesde wereldtitel, maar moet deze ondanks de winst nog even uitstellen. De Brit heeft bij de start een stevig duel met Verstappen en twijfelt aan de eenstopper, maar het levert hem uiteindelijk de winst op.

Daniel Ricciardo, Renault. Start: 13, Finish: 8. Cijfer: 8.
De frustraties na de kwalificatie vertalen zich in een goede race voor Ricciardo. De Australiër pusht hard in de slotfase en maait wat gras in een poging Pérez voorbij te gaan, maar dat lukt hem uiteindelijk niet.

Flop
Romain Grosjean, Haas. Start: 18, Finish: 17. Cijfer: 4.
Haas heeft het lastig in de ijle lucht van Mexico, iets wat Grosjean aantoont door een lange tijd achter de Williamsen te rijden. Zelfs zo lang, dat hij Russell over de finishlijn nog voor zich moet dulden.

Foto: Motorsport Images

Het is al vroeg in het weekend duidelijk dat Haas in Mexico niet mee zal doen om de punten. De snelheid ontbreekt volledig in de trainingen en in de kwalificatie gaat het team hard onderuit: geen auto in Q2. Teambaas Günther Steiner kijkt verslagen toe hoe George Russell met zijn Williams slechts twee tienden langzamer is dan Grosjean. Daarnaast lijkt de racesnelheid van Haas net zo snel als die van Williams, al dan niet langzamer. Dat blijkt uiteindelijk in de race, waar Grosjean moeite heeft om aan de Williams-coureurs voorbij te gaan. De enige manier waarop hij ze voorbij gaat is met de pitstops, waarbij de Fransman langer doorrijdt. Hij valt daarna terug tot achter de Williamsen en komt dan ook niet meer in de buurt. Hij eindigt dankzij een late tweede pitstop van Kubica nog net niet laatste, maar zo zal het zeker voelen voor Grosjean en Haas.

Daniil Kvyat, Toro Rosso. Start: 9, Finish: 11. Cijfer: 5.
Een goede kwalificatie voor Toro Rosso maar zij verlaten Mexico met slechts twee puntjes. Kvyat tikt Hülkenberg in de laatste ronde in de voorlaatste bocht van de baan en krijgt daarvoor een tijdstraf van tien seconden en mag zijn punten vaarwel zwaaien.

Foto: Motorsport Images

Carlos Sainz, McLaren. Start: 7, Finish: 13. Cijfer: 5.
Een fantastische kwalificatie verdwijnt als sneeuw voor de zon voor McLaren. In gevecht met Gasly gaat Sainz aan de kant voor raceleider Vettel, maar dat leidt bijna tot contact. De Spanjaard maakt twee pitstops, één te veel voor punten.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grands Prix van Mexico en Amerika, ligt donderdag 7 november in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.