Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het weekend in Mexico-Stad in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Max Verstappen, Red Bull. Start: 2, finish: 1. Waardering: 10.
Net als in 2017 domineert Max Verstappen in ‘Maxico’. De Nederlander zet vanaf de eerste training de toon en mikt in de kwalificatie op het record van jongste polesitter ooit. Op het moment suprême is teamgenoot Ricciardo echter net iets sneller dan Verstappen, waardoor hij vanaf P2 moet starten. Verstappen is aangeslagen, boos, teleurgesteld. Met maar één doel gaat hij de race in: winnen. Bij de start slaat Verstappen een goede slag door Ricciardo te verschalken en Hamilton af te houden. Vanaf dat moment is hij in controle en komt zijn overwinning eigenlijk geen moment meer in gevaar.

Pierre Gasly reed vanaf de laatste plaats naar P10. © Red Bull.

Pierre Gasly, Toro Rosso. Start: 20, finish: 10. Waardering: 9.
Door een motorwissel moet Gasly helemaal achteraan het veld beginnen. Met een goede strategie werkt de Fransman zich naar voren: een knappe P10 is het resultaat.

Stoffel Vandoorne, McLaren. Start: 15, finish: 8. Waardering: 9.
Eindelijk scoort Vandoorne weer punten: door een goede strategie en een sterk staaltje bandenbeheer finisht hij als achtste. Een opsteker in een tot nu toe moeizaam seizoen.

Subtop:
Sebastian Vettel, Ferrari. Start: 4, finish; 2. Waardering: 8.
Ferrari begint moeizaam in Mexico, maar komt op zondag bovendrijven. Vettel rijdt met een strakke race van P4 naar P2: het maximale achter de dominante Red Bull.

Haas kon zelfs Williams niet bijbenen in Mexico. © Sutton.

Flop:
Romain Grosjean, Haas. Start: 18, finish: 16. Waardering: 5.
Een kwalificatie voor zijn teamgenoot is het enige lichtpuntje van het weekend voor Romain Grosjean, die door een gridstraf – een restant van het raceweekend in de VS – vanaf P18 start. Grosjean eindigt in de race als zestiende op drie ronden achterstand. Haas kan Williams in Mexico niet eens bijbenen qua racepace en dat moet pijn doen.

Brendon Hartley, Toro Rosso. Start: 14, finish: 14. Waardering: 4.
Hartley slaagt er door zijn eigen fout niet in om Q3 te halen. In de race krijgt hij bovendien een tijdstraf, waardoor hij geen punten scoort en misschien wel zijn laatste krediet verspeeld bij werkgever Red Bull.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grands Prix van Amerika en Mexico, ligt donderdag 1 november in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.