Toro Rosso heeft zijn beste kwalificatieresultaat van het seizoen geboekt bij zijn thuisrace in Italië. Daniel Ricciardo kwalificeerde zich op Monza als zevende, Jean-Éric Vergne was tiende.

Ambitie kan Ricciardo, die volgend jaar voor het grote Red Bull zal rijden, niet ontzegd worden, want hij meent dat er meer in had gezeten dan P7. “De vijfde plek was denk ik wel mogelijk geweest, maar we kwamen nét een beetje snelheid te kort doordat we hadden besloten in Q3 voor een run met twee geklokte ronden te gaan, terwijl één vliegende ronde misschien beter was geweest.”

“Daarnaast maakte ik tijdens mijn snelste rondje een kleine fout door met één wiel naast de baan te komen, hetgeen wellicht ook wat tijd heeft gekost. Desondanks ben ik met de zevende plek ook gewoon tevreden.”

“Dat we met beide auto’s op eigen kracht de toptien hebben gehaald, is bovendien een goed resultaat”, weet Ricciardo, die zich verder geen zorgen maakt over de weinig eenduidige weersberichten voor morgen: “Het maakt me niet uit of het regent of droog is. Ik weet zeker dat we het goed zullen doen als het regent, maar we doen het hier onder droge omstandigheden ook niet slecht.”

Vergne
Vergne’s relaas is qua strekking vergelijkbaar met dat van Ricciardo. “Ik pushte iets te hard tijdens mijn laatste rondje, waardoor ik door het grind schoot in Parabolica. Dat is jammer, maar met P10 heb ik ook vrede. Deze startplaats geeft ons een goede kans om punten te pakken in de race, dus het moet dan ook ons doel zijn om morgen flink te scoren.”