Toro Rosso-teambaas Franz Tost denkt dat zijn team achter de grote drie – Mercedes, Ferrari en Red Bull – aan de kop van het middenveld mee moet kunnen doen.

Voorwaarde is dan wel dat de betrouwbaarheidsproblemen waar het tijdens de eerste testwerk mee te maken kreeg, waaronder die met de nieuwe Renault-motor, opgelost worden.

Lukt dat, dan ziet het er volgens Tost goed uit voor Toro Rosso. “We weten natuurlijk niet met hoeveel benzine andere teams tijdens de eerste testweek reden, maar ik ben optimistisch gestemd wat betreft onze kansen om in het voorste deel van het middenveld mee te doen.”

“Onze auto ziet er namelijk goed en snel uit, terwijl onze coureurs het goed doen. Zolang het lukt alle technische zaken onder controle te krijgen, ben ik er zeker van dat we dit doel kunnen bereiken.”

Tost (rechts) met Red Bull Racing-teambaas Christian Horner.

James Key, de technisch directeur van Toro Rosso, dat in 2016 als zevende in het WK eindigde, vindt het lastig in te schatten waar Force India en Williams (de nummers vier en vijf van 2016) precies staan.

Haas, de nummer acht van 2016, staat er volgens Key echter ‘zeer redelijk’ op. “Het lijkt erop dat zij hun werk goed hebben gedaan”, zegt Key, die denkt dat het ook wel eens spannend kan worden tussen Toro Rosso en het Renault-fabrieksteam: “Want zij lijken competitiever dan vorig jaar.”

Key wil verder ook Sauber en McLaren nog niet uitvlakken, al laat hij doorschemeren dat hij die teams niet zou aanwijzen als renstallen die al veel indruk op hem hebben gemaakt.

McLaren, dat in 2016 als zesde in het WK finishte, één plekje voor Toro Rosso, maakt echter een lastige winter door, weet Key, die aangeeft dat voor Toro Rosso vooralsnog hetzelfde geldt.

“Het is dus lastig er iets over te zeggen, maar ik ben er zeker van dat ieder team snel zal zijn”, zegt hij over de strijd in het middenveld.