Toro Rosso mikte in 2015 op de vijfde plek in het WK, maar die plaats ging naar Force India. Het doel voor 2016 is onverminderd ambitieus, nu het Force India als ‘belangrijkste rivaal’ ziet.

Waar Toro Rosso in 2015 in totaal 67 punten scoorde, daar verzamelde Force India er 136. Geen wonder dus dat het team uit Silverstone twee plekken boven de formatie uit Faenza eindigde, maar Toro Rosso-teambaas Franz Tost mikt er toch op Force India dit jaar te verslaan.

“Force India zal onze belangrijkste rivaal zijn”, verkondigt Tost in ieder geval ten overstaan van Blick. Wat de teambaas het vertrouwen geeft dat het mogelijk moet zijn de strijd met dit team aan te binden, is dat ‘zijn’ Toro Rosso in 2015 volgens Tost ‘veel punten heeft laten liggen’ wegens betrouwbaarheidsproblemen. De belangrijkste schuldige, volgens de teambaas, was de Renault-motor, en die is voor 2016 ingeruild voor een Ferrari. “Natuurlijk dragen het team en de coureurs ook schuld voor enige verloren punten, maar onze motor heeft ons in 2015 veel punten gekost.”

Tost prijst zich dan ook gelukkig dat Toro Rosso in 2016 met de Ferrari-V6 over ‘een bekende waarde’ achterin haar bolide beschikt. Een nadeel van de switch is wel dat deze pas laat definitief rond was, waardoor er nog hard doorgewerkt moet worden om de nieuwe Toro Rosso op tijd af te krijgen. Ook heeft het team honderd extra (tijdelijke) krachten moeten inhuren, vertelt Tost. “Op de fabriek in Faenza werken nu maar liefst 480 mensen aan de nieuwe auto.”

De extra personeelsleden zullen tot en met maart, de maand waarin het nieuwe seizoen begint, bij het team blijven. Dat Toro Rosso versterkingen heeft moeten optrommelen, komt ook omdat het minder op grote broer Red Bull terug kan vallen. “We hadden graag meer technische ondersteuning van ze gehad, maar ja, zij rijden volgend seizoen nog altijd met Renault-motoren.”