Sébastien Buemi wordt na zijn negende plaats in Turkije volop geprezen door Toro Rosso-teambaas Franz Tost en technisch directeur Giorgio Ascanelli: “Hij heeft het geweldig gedaan.”

In Istanbul pakte Buemi voor de tweede keer dit jaar een toptienklassering. Met de twee punten uit Turkije erbij, staat de Zwitser nu met zes punten op de elfde plek in het WK.

Dat Buemi er in slaagde om vanaf de zestiende naar de negende plek te rijden, heeft indruk gemaakt op zijn teambaas: “Dit hadden we na de kwalificatie niet meer verwacht”, erkent Tost tegenover Blick. “Sébastien heeft een geweldige race gereden.”

Gedurende de race leek het er lange tijd zelfs op dat Buemi een zevende plaats in de wacht zou slepen, maar de beide Renaults staken hem in de slotfase alsnog voorbij. “Hij was daar machteloos tegen, want de Renaults hadden versere banden om”, verdedigt Tost zijn coureur. “We hebben Sébastien desondanks zelden zo strijdvaardig gezien.”

Technisch directeur Ascanelli is ook onder de indruk: “Buemi’s banden waren helemaal op. Het was een wonder dat hij nog zoveel tegenwicht kon bieden terwijl hij praktisch op zijn velgen reed.”

Voor Ascanelli is het resultaat uit Turkije tekenend voor de groei die Buemi over de winter heeft doorgemaakt. “Hij is volwassen geworden en maakt al het hele jaar door een goede indruk op ons. Hij is duidelijk een coureur met een toekomst.”