Volgens Toro Rosso-teambaas Franz Tost heeft Daniil Kvyat zijn verrassende aanstelling bij het team puur te danken aan het feit dat zijn resultaten beter waren dan die van António Félix da Costa en Carlos Sainz junior.

“Kvyat heeft indruk gemaakt met zijn sterke prestaties in zowel de GP3 – waarin hij zelfs nog kampioen kan worden – en de Formule 3”, legt Tost uit in gesprek met het Duitse SpeedWeek.

“Da Costa presteerde daarentegen niet constant genoeg in de Formule Renault 3.5, waarin hij slechts derde is geworden. Sainz heeft zijn resultaten op zijn beurt eveneens tegen: terwijl Kvyat in de GP3 meedoet om de titel, staat Sainz in die klasse slechts negende.”

Verwachtingen
Kvyat krijgt nu dus alle steun en vertrouwen, maar de verwachtingen voor 2014 zijn hooggespannen, zo maakt Tost duidelijk. “Met in het achterhoofd hoe goed Kvyat was toen hij voor ons meedeed aan de Young Driver Test, verwacht ik van hem dat hij razendsnel progressie maakt als coureur.”

“Als wij er in slagen hem van een goede auto te voorzien, ga ik er bovendien vanuit dat hij mee kan doen om de punten”, zegt Tost, wiens Red Bull-collega Helmut Marko – het hoofd van het talentenprogramma – eerder al heeft aangeven dat hij er op rekent dat Kvyat ‘na zes tot acht races’ op een vergelijkbaar niveau presteert als de in 2014 aan zijn derde seizoen beginnende Jean-Éric Vergne.