Max Verstappen en Carlos Sainz maakten indruk in 2015, hun debuutjaar. Een tweede seizoen wil wel eens lastiger zijn, maar hun Toro Rosso-teambaas Franz Tost is daar niet bang voor.

Het wordt in het Engels wel the second year slump of het second season syndrome genoemd: het vaak voorkomende gegeven dat het een sporter in het jaar na de doorbraak ineens minder vergaat. Door een nieuw verwachtingspatroon, pech, een andere instelling, of wat dan ook.

Bang dat dit zich binnen Toro Rosso zal voordoen en het Max Verstappen en Carlos Sainz – na een sterk 2015 – in 2016 minder voor de wind gaat, is teambaas Franz Tost echter niet. Dat maakt hij duidelijk in interview met F1i.com. “We hebben in eerdere seizoenen wel eens gezien dat coureurs als ze aan hun tweede jaar bij ons beginnen het gevoel hebben dat ze moeten laten zien dat ze een stap hebben gezet. Een gevolg daarvan is dat ze dan te veel willen en het fout gaat doordat ze dingen met de auto proberen te doen die niet mogelijk zijn. Maar met Max en Carlos ben ik er echter niet bang voor dat dit zich zal afspelen”, verklaart Tost.

“Max en Carlos hebben vorig jaar immers de benodigde ervaring opgedaan”, redeneert Tost, die F1i.com verder te verstaan heeft dat hij ‘meer dan positief’ is over hoe het er wat Toro Rosso’s coureurs betreft voor staat met oog op 2016. Ondanks dit vertrouwen, waakt Tost er toch voor begin 2016 te veel te vragen van zijn coureurs: “Want dat is misschien wel iets om op te letten”, geeft hij toe.

Van Toro Rosso verwacht de teambaas dat het door de overstap van Renault- naar Ferrari-krachtbronnen over ‘een sterke motor’ zal beschikken. Daarnaast hamert de Oostenrijker er op dat Toro Rosso zelf als team beter moet worden, onder meer door de betrouwbaarheid – het belangrijkste verbeterpunt uit 2015, volgens Tost – aanzienlijk te verbeteren.

Formula One World Championship 2015, Round 18, Brazilian Grand Prix, Sao Paulo, Brazil, Saturday 14 November 2015 - Max Verstappen (NL), Scuderia Toro Rosso and Carlos Sainz (ESP), Scuderia Toro Rosso

Verstappen voor teamgenoot Sainz.

Dit laatste moet ook Sainz helpen, meent de Toro Rosso-topman, aangezien Verstappens teamgenoot in 2015 veel last had van technische pech. “Zeker, al had Carlos alsnog een goed jaar waarin hij sterk voor de dag kwam. Dat is ook vooral duidelijk als je naar de kwalificatieresultaten kijkt. Ik hoop dan ook dat we hem een betrouwbare auto kunnen geven, zodat hij zijn potentieel kan tonen. Ik reken erop dat Carlos een goed 2016 heeft.”