Toro Rosso-teambaas Franz Tost vindt dat Max Verstappen en zijn teamgenoot Carlos Sainz goed bezig zijn geweest tijdens de eerste wintertests en is onder de indruk van het potentieel van de twee.

Toro Rosso verschijnt in 2015 voor het eerst met twee coureurs aan de start die bij aanvang van het seizoen allebei nog totaal geen Grand Prix-ervaring hebben, maar Tost vertelt in interview met Formula1.com dat hij – ‘in het bijzonder waar het de coureurs betreft’ – geen problemen verwacht. “Ik kan niet wachten om dit seizoen met Max en Carlos te beginnen, simpelweg omdat ik er van overtuigd ben dat ze het allebei goed gaan doen.”

Verstappen en Sainz hebben in 2014 al het één en ander aan testwerk gedaan, maar tijdens de afgelopen acht wintertestdagen heeft Tost van dichtbij kunnen zien hoe de Nederlander en Spanjaard te werk gaan als ze meerdere dagen aan testprogramma’s en de ontwikkeling van de auto moeten werken. Het duo heeft daarbij indruk gemaakt op Tost: “Ik heb behoorlijk wat positieve indrukken van ze gekregen”, vertelt hij.

“Max en Carlos zijn allebei een stuk meer volwassen dan veel mensen wellicht verwachten, terwijl ze bovendien ook al hebben laten zien enorm snel te zijn en er aan hun motivatie en toewijding absoluut niet getwijfeld hoeft te worden”, somt Tost op.

Voor 2015 verwacht de Oostenrijker dat zijn coureurs aan elkaar gewaagd zullen zijn, waarbij hij er op inzet met Toro Rosso om de vijfde plek in het WK te strijden. Het gebrek aan ervaring van zijn rijdersduo brengt dat streven niet in gevaar, stelt hij: “Het team zal nauw met ze samenwerken, waardoor we ze hopelijk in korte tijd veel kunnen leren en dit dus geen issue zou moeten zijn.”

Tost benadrukt bovendien dat Toro Rosso nog altijd als opleidingsteam voor Red Bull fungeert, waarbij hij niet uitsluit dat Verstappen en Sainz in de toekomst in de voetsporen van Toro Rosso-promovendi als Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat kunnen volgen en de stap naar het grote Red Bull kunnen zetten.

“Ik denk dat we in Max en Carlos twee nieuwe diamantjes hebben, twee echte groeibriljantjes. Kijkend naar het succes dat we de laatste jaren als leerschool voor Red Bull hebben gehad en hoe alles er nu voor staat, ben ik er van overtuigd dat we absoluut nog waarde hebben als opleidingsteam.”