Met wat meer geluk had Max Verstappen in Austin zijn eerste podiumplek kunnen pakken. Dat meent zijn Toro Rosso-teambaas Franz Tost, die steeds meer onder de indruk raakt van Verstappen.

Verstappen finishte als vierde, maar in gesprek met Motorsport.com geeft Tost te verstaan dat de Nederlander mogelijk zijn eerste podiumplek had kunnen scoren als het nét wat anders was gelopen. Volgens Tost had Mercedes, dat een één-twee claimde, namelijk geluk met de safety cars.

Na de eerste reeks pitstops tussen ronde zestien en twintig, waarbij iedereen van intermediates op slicks overstapte, volgde in ronde 27 een safety car-fase. Van de mannen vooraan doken alleen Verstappen en Ferrari-coureur Sebastian Vettel toen weer naar binnen. De juiste zet, meent Tost.

“Ik kon niet geloven dat de Mercedes-rijders toen niet naar binnen gingen. Het betekende immers dat ze later in de race nog een stop zouden moeten maken. Ik ben er zeker van dat Vettel had kunnen winnen en Max wellicht op het podium had gestaan als de race verder normaal was verlopen.”

Helaas was dat laatste echter niet het geval. In ronde 35 – van de 56 – was nog een virtual safety car nodig nadat Nico Hülkenberg zichzelf uitschakelde en vanaf ronde 41 was er na de crash van Daniil Kvyat een echte safety car-fase die enkele ronden duurde.

Deze neutralisaties gaven de Mercedes-rijders de kans om stops te maken met beperkt tijdverlies. Ze bleven Vettel en Verstappen zo voor. “Erg jammer. Volgens mijn berekeningen had een podium er anders in gezeten. Het was echter alsnog een goed resultaat en een goede race van Max.”

‘Indrukwekkend’
Tost is sowieso te spreken over de ontwikkeling van Verstappen, die volgens de Oostenrijker ‘steeds beter wordt’. “Hij leert heel snel. Het weekend in Austin was een perfect voorbeeld. Hij kende de baan helemaal nog niet goed voor de kwalificatie begon, maar haalde toch Q3.”

“In de race was hij vervolgens gelijk vanaf het begin sterk. Hij zat de hele tijd vooraan in het groepje waarin hij reed en wist precies hoe snel hij moest rijden om de bandenslijtage te managen. Max had alles onder controle, het was echt heel indrukwekkend. Hij deed het fantastisch.”

Sainz
Tost wil Verstappens teamgenoot Carlos Sainz echter niet te kort doen en is ook vol lof over de inhaalrace van de Spanjaard, die als laatste begon maar uiteindelijk als zevende geklasseerd werd. “Hij deed het ook heel goed. Hij reed aanvallend zonder in de problemen te komen.”

“Carlos’ laatste stint was vooral spectaculair. Hij haalde enorm veel auto’s in. Hij heeft laten zien dat ook hij over heel veel potentieel beschikt. Onze coureurs doen het allebei erg goed”, besluit een gelukkige Tost.