Mocht Toto Wolff eens niet in actie kunnen komen als teambaas, dan staat zijn vervanger al klaar. De Oostenrijker heeft binnen het team van Mercedes nu een duidelijke opvolger aangewezen.

Toen James Vowles begin dit jaar naar Williams vertrok, maakte Wolff al meteen duidelijk dat zijn taken verspreid over andere personen opgepakt zouden worden. Een deel van die taken kwam bij Jérôme d’Ambrosio terecht, die zich in korte tijd ontpopte tot de nieuwe rechterhand van Wolff. De Belg, die zelf ook een jaar lang in de Formule 1 reed en teambaas was van het Formule E-team Venturi, is tegenwoordig vaak te zien aan de zijde van Wolff tijdens de races. En dat is niet alleen voor de vorm, zo bevestigt Wolff nu.

“Als ik er niet ben tijdens een Grand Prix, dan zal Jérôme mijn plek innemen”, onthult de teambaas aan de Belgische media. “Het is de afgelopen elf jaar maar drie keer gebeurd, maar het is goed om voorbereid te zijn. Jérôme heeft erg goed werk geleverd bij Venturi. Hij is enorm betrokken en zeker de helft van zijn interventies tijdens een race zijn verstandige bijdragen. Dat is een goede score kan ik je vertellen. [Technisch directeur] James Allison zegt vaak dat ik 50% intelligente dingen zeg en 50% onzin.”

‘Geef hem de tijd’

“Maar serieus, je moet hem de tijd geven”, vervolgt Wolff. “Ik heb in ieder geval de indruk dat hij het in zich heeft om deze rol op zich te nemen. Hij moet nu vooral geloofwaardigheid winnen, zowel binnen het team als in de paddock. Daar heeft hij nog genoeg tijd voor. Maar als ik er eens niet ben, dan zal hij het van me overnemen.”

Overigens hoeft D’Ambrosio nog niet te verwachten dat hij binnenkort al de scepter zwaait over het team. Met elf jaar dienst is Wolff een van de langstzittende teambazen in de Formule 1, maar de Oostenrijker maakt nog bepaald geen aanstalten om weg te gaan. Eerder dit jaar gaf Wolff al aan dat zijn toekomstplannen voorlopig enkel en alleen bij Mercedes liggen.

De speciale Dutch Grand Prix editie van FORMULE 1 Magazine vind je nu in de winkel of in je brievenbus! Bestellen kan ook online en dan heb je jouw exemplaar, met gratis bezorging in heel Nederland, nog voor de Grand Prix binnen! In deze editie vind je alles wat je nodig hebt voor de race op Zandvoort, van mooie interviews tot achtergronden en nuttige informatie. Zoals:

  • Exclusief! Max Verstappen over de toekomst, records, zijn raceteam en winnen
  • Rob Kamphues brengt een ode aan zijn jeugdheld Jan Lammers
  • Mister Zandvoort, Piet Keur: ‘Na de GP droeg iedereen op school een F1-teamjas’
  • Overzichtelijke plattegrond en servicemap met het complete tijdschema
  • Fotoreportage: Peter van Egmond over zijn jaren op Zandvoort
  • Column Nelson Valkenburg
  • En verder alles wat je moet weten over de Dutch Grand Prix 2023!