*

Toto Wolff: ‘Hoop dat Ocon ons ongelijk geeft en fenomenaal presteert bij Renault’

Eelco den Boer

Eelco den Boer

30 augustus 2019 13:00

Toto Wolff: ‘Hoop dat Ocon ons ongelijk geeft en fenomenaal presteert bij Renault’
Motorsport Images

Volgens teambaas Toto Wolff is Mercedes geen omgeving om te leren, omdat de druk om te presteren zo hoog is en verkiest het daarom een ervaren kracht boven een aanstormend talent. “We willen een jonge coureur niet breken door hem te vroeg aan een lastige situatie bloot te stellen.”

Wolff wil vrijdagmorgen in Spa-Francorchamps niet al te veel in detail treden over het selectieproces waarbij Valtteri Bottas uiteindelijk de voorkeur kreeg boven Esteban Ocon. “Maar er spelen veel factoren mee”, licht Wolff een tip van de sluier op in gesprek met Belgische en Nederlandse media waaronder FORMULE 1. “Valtteri heeft getoond dat hij snel is, snel leert en goed samenwerkt met het team. Dat zijn voldoende ingrediënten om in de huidige samenstelling verder te gaan. Het werkt, we staan eerste en tweede bij de coureurs en bovenaan in het constructeurskampioenschap, dus willen we geen nieuwe variabele.”

Lees ook: Bottas blijft nog jaar bij Mercedes: Beste optie om wereldkampioen te worden

Wolff sluit niet uit dat Ocon in de toekomst alsnog naar Mercedes komt, maar geeft daarover geen garanties. “Volgens zijn contract behartigt Mercedes zijn belangen, maar de komende jaren is hij een volwaardig Renault-coureur. Daar moet zijn focus liggen. Wat hij daar laat zien, bepaalt zijn toekomst.”

‘Kijk naar Kvyat en Gasly’
Volgens Wolff moet Ocon niet teleurgesteld zijn dat hij naar Renault in plaats van Mercedes gaat. “Het kan immers ook gruwelijk mis gaan. Ik heb hem het voorbeeld gegeven van Kvyat en Gasly bij Red Bull. ‘La vie en rose’ toen ze werden bevestigd, maar niet veel later een groot drama. Ik wil een jonge coureur die een grote kans heeft om ooit wereldkampioen te worden niet opbranden door hem te vroeg aan een situatie bloot te stellen die schadelijk kan zijn.”

“Natuurlijk kan ik het verkeerd hebben”, vervolgt Wolff. “Dat hoop ik zelfs, dat hij fenomenaal presteert bij Renault. Dan denken we wellicht: hij had de kans moeten krijgen. Maar omdat we Valtteri aan boord hebben en hij zo sterk is, kiezen we daar nu niet voor.”

Lees ook: Ocon jaar later dan gepland alsnog naar Renault: ‘Ben verbonden met dit team’

Eelco den Boer

Eelco den Boer

Eelco den Boer (1981) raakte bevangen door het autosportvirus bij de Masters of F3. Hij werd direct abonnee toen er een Formule 1-tijdschrift op de markt kwam en voegde zich via een eclectische omweg in 2010 bij de redactie. Als coördinator brengt hij alles op de juiste plek, maar soms mag hij zelf ook op locatie aan de slag. Hij woonde 40 GP’s bij en heeft een zwak voor underdogs. Tevens is hij achtvoudig curlinginternational.