Verschillende teams trekken vandaag de dag paydrivers aan om het voortbestaan van het team te garanderen. Het vertrek van Jarno Trulli bij Caterham begin 2012 was destijds al een teken aan de wand van deze trend.

Jarno Trulli werd vervangen door Vitaly Petrov, die de nodige centen meebracht uit Rusland. “Dat bood Caterham de nodige ruimte om te kunnen overleven”, vertelt Trulli ruim een jaar later. “Mensen hadden niet door dat ik zelf ben weggegaan bij het team. In mijn ogen had Caterham totaal geen toekomst.”

“Ik werd al niet betaald door het team, dus voor het geld had ik niet hoeven blijven”, gaat de enkelvoudig Grand Prix-winnaar verder. “Ik testte de nieuwe auto en die was in mijn ogen weinig beter dan zijn voorganger. Het team boekte wat mij betreft dan ook weinig progressie.”

“Ik had er dan ook vrede mee toen ze me meldden dat ik kon vertrekken. Ik had een langer verblijf bij het team wel af kunnen dwingen vanwege mijn contract, maar het had geen verschil gemaakt. Niet voor het team, niet voor mij, niet voor mijn carrière. Ik heb er zelf voor gekozen om weg te gaan bij Caterham. Ik heb het team zodoende een kans gegeven om te overleven.”

Foto: Jarno Trulli testte vlak voor zijn vertrek één keer met de nieuwe Caterham van 2012.