Racekleding van Michael Schumacher, een helm van Ayrton Senna, onderdelen van Formule 1-wagens en gesigneerde foto’s: het zijn objecten die iedere raceliefhebber wel zou willen hebben. Goed nieuws: deze (en veel meer) voorwerpen worden geveild door online veilingplatform Catawiki. FORMULE 1 sprak exclusief met de verantwoordelijke veilingmeester, Marc Jans.

Het zou zomaar uit een museum voor Formule 1 kunnen komen: de unieke Formule 1-collectie die Catawiki in oktober, november en december 2018 verspreid over vijf rondes veilt. De eerste drie rondes zijn achter de rug en op dit moment loopt de vierde ronde van de veiling, die tot en met 9 december duurt. De laatste ronde start op 7 december en eindigt op 23 december. De totale collectie bestaat uit 250 unieke objecten, allen met een eigen verhaal.

De verzameling is bij elkaar gesprokkeld door een fervent verzamelaar, die in de jaren tachtig en negentig de Europese circuits afreisde. “De eigenaar had toegang tot de paddock en kon daardoor de objecten opkopen bij de coureurs en de teams. Het zijn dus allemaal originele voorwerpen. De eigenaar overleed een paar jaar geleden en zijn familie doet nu afstand van de enorme collectie”, licht Jans toe.

Voordat de objecten klaar zijn om op te bieden gebeurt er een hoop achter de schermen. Eerst maakt de eigenaar zelf foto’s en bijschriften, wat in dit geval een grote klus was. “Daarbij bieden wij waar nodig uiteraard hulp.” De daadwerkelijke veiling wordt door Catawiki verzorgd. “Denk daarbij aan de software en de marketing.”

Deze helm van Michael Schumacher uit 1997 stijgt in waarde doordat hij nog puntgaaf is. © Catawiki.

Niet onbelangrijk: hoe wordt de waarde van de veilingobjecten vastgesteld? Jans legt uit: “Hoe unieker iets is, hoe meer waarde het heeft. We kijken altijd eerst naar het verleden en gaan dan vergelijken. Is er eerder al iets soortgelijks geveild? Wat was daar de waarde van? Daarnaast kijken we altijd naar de staat waar het voorwerp in verkeerd. Hoe gaver het is, hoe hoger de waard. Aan de andere kant kunnen gebruikssporen juist ook de prijs opdrijven.”

Toch is het maar een ruwe schatting en blijft het een veiling. Biedingen kunnen sterk afwijken van de geschatte prijs. “De waarde kan sterk fluctueren en bij een veiling ligt het er vooral aan wat iemand ervoor wil bieden. Het gaat dus eigenlijk om de marktprijs.”

Het topstuk: de helm van Ayrton Senna uit 1985. © Catawiki.

Het absolute topstuk uit de veiling is een helm van Ayrton Senna, gedragen in het seizoen 1985. De helm is meegegaan met één van de eerdere rondes, maar ging niet weg voor de minimale vastgestelde prijs. Daarom kan er in vijfde ronde nog een keer op geboden worden. Een kansje voor de vermogende Formule 1-fan: Jans schat de waarde op €100.000. Voor wie dit toch net een stapje te duur is, is een helm van Senna uit 1994 een andere optie. Doordat deze niet is gedragen verwacht Jans dat deze helm voor minder weggaat. “Ik schat zo’n €15.000.” Toch nog een flink bedrag.

Dat er hoog op Formule 1-objecten wordt geboden, blijkt na een blik op de eerdere rondes. Op een helm van Michael Schumacher uit 1997 werd bijvoorbeeld €7000 geboden, racepakken van allerlei coureurs gaan voor een soortgelijk bedrag weg. Ook onderdelen van wagens, zoals stukken vleugel en racesturen, kunnen rekenen op enkele duizenden euro’s.

Foto’s zoals deze gesigneerde foto van Gerhard Berger zijn een stuk betaalbaarder © Catawiki.

Maar ook voor de fan met een wat minder volle portemonnee zijn er leuke objecten te vinden. Zo zijn er een hoop schaalmodellen in 1:18. “We hebben ook een heleboel gesigneerde foto’s. Doordat er ook wat foto’s van de mindere goden bij zitten zijn deze een stuk betaalbaarder.” Een leuk cadeautje voor onder de kerstboom? “Het zou mooi zijn als het lukt om het voor de kerst te versturen. Maar ik weet niet of alles onder de boom past!”

Als de veiling is gesloten, gaan de voorwerpen uiteindelijk letterlijk de hele wereld over. “We zien dat er overal kopers zitten. De nadruk lag in de eerste rondes wel op Europa, maar we merken dat er ook vanuit Japan veel interesse is. Daar zitten blijkbaar hele fanatieke fans.”