Kimi Räikkönen is uit de uitslag van de kwalificatie geschrapt en moet morgen als laatste starten. Dit omdat zijn Lotus niet door de technische keuring van de FIA is gekomen.

Enkele uren na afloop van de kwalificatie werd bekend dat Kimi Räikkönens Lotus E21 niet door de technische keuring was gekomen. De bodemplaat van de auto bleek meer dan de toegestane vijf millimeter, waarop Lotus tekst en uitleg moest komen geven aan de FIA.

De wedstrijdleiding heeft nu bekend gemaakt dat Lotus de afwijking aan Räikkönens bolide niet heeft kunnen verklaren, waardoor uitsluiting van de kwalificatie het gevolg is.

“De stewards hebben van Lotus vernomen dat de afwijking is ontstaan nadat een deel van de vloer brak na contact met een kerbstone, maar dat is geen geldig excuus”, zo melden de stewards of the meeting – oftewel de wedstrijdleiding – in een verklaring.

Ongeldig
Volgens het Britse Autosport heeft de wedstrijdleiding in haar beslissing laten meewegen dat de auto van Räikkönens teamgenoot Romain Grosjean eerder dit jaar, in Hongarije, om dezelfde reden werd afgekeurd.

Lotus gaf toen dezelfde uitleg als verklaring voor het probleem, maar deze wordt nu niet geaccepteerd omdat de FIA vindt dat Lotus de bodemplaat van haar bolides naar aanleiding van dat eerdere incident had moeten versterken om dit soort situaties te voorkomen.

Grid
Door de straf van Räikkönen, ziet de startopstelling voor de race er nu als volgt uit:

Positie

Coureur

Team

1

Mark Webber

Red Bull

2

Sebastian Vettel

Red Bull

3

Nico Rosberg

Mercedes

4

Lewis Hamilton

Mercedes

5

Nico Hülkenberg

Sauber

6

Romain Grosjean

Lotus

7

Felipe Massa

Ferrari

8

Sergio Pérez

McLaren

9

Daniel Ricciardo

Toro Rosso

10

Fernando Alonso

Ferrari

11

Paul di Resta

Force India

12

Jenson Button

McLaren

13

Jean-Éric Vergne

Toro Rosso

14

Pastor Maldonado

Williams

15

Valtteri Bottas

Williams

16

Esteban Gutiérrez

Sauber

17

Adrian Sutil

Force India

18

Giedo van der Garde

Caterham

19

Charles Pic

Caterham

20

Max Chilton

Marussia

21

Jules Bianchi

Marussia

22

Kimi Räikkönen

Lotus

https://www.formule1.nl/nieuws/lotus-kan-niet-stunten-auto-raikkonen-afgekeurd/BP