Giedo van der Garde vindt dat zijn team Caterham de tiende plaats in het constructeurskampioenschap verdient. Realistisch als hij is, moet hij wel toegeven dat Caterham ‘geluk nodig heeft’ om rivaal Marussia te verslaan.

“Om eerlijk te zijn, vind ik dat wij de tiende plaats verdienen”, zegt Van der Garde, wiens renstal momenteel elfde en laatste staat, in gesprek met het Britse Autosport.

“Het klopt dat Marussia aan het begin van dit seizoen een betere auto had dan wij, maar sinds de race in Silverstone zijn wij continu sneller geweest”, zo licht Van der Garde zijn mening toe.

Geluk
De tiende plaats bemachtigen is echter makkelijker gezegd dan gedaan, weet de Nederlander. “We hebben geluk nodig”, erkent hij. “We kunnen natuurlijk wel een aantal races ingaan met een andere strategie of hopen dat het regent, aangezien onze auto sterk is in de regen, maar uitzonderlijke situaties daargelaten, hebben we simpelweg geluk nodig.”

“Tot nu toe zijn we immers telkens één plaatsje te kort gekomen, zoals bijvoorbeeld in Hongarije en Zuid-Korea, waar we twee veertiende plaatsen bemachtigd hebben.”

“In de resterende races staat er voor de jongens vooraan echter nog veel op het spel, dus er gaan ongetwijfeld fouten gemaakt worden en races met veel uitvallers zijn”, verwacht Van der Garde. “Voor ons betekent dit dat we door moeten gaan met op zondag voor de Marussia’s eindigen en verder rustig moeten blijven, voorkomen dat we zelf in de fout gaan en vervolgens afwachten waar we terecht komen.”

Resultaten
Voor Caterham – dat de laatste drie seizoenen telkens tiende is geworden – en Marussia staat er veel op het spel, aangezien alleen de eerste tien geklasseerde teams geld uit de prijzenpot van de Formule 1 krijgen.

Aangezien Caterham en Marussia allebei geen punten hebben gescoord, wordt hun stand in het kampioenschap bepaald aan de hand van hun beste resultaten. Op het moment heeft Marussia met een dertiende en één veertiende plaats de beste resultaten in handen. Caterham zet daar drie veertiende plaatsen tegenover, dus moet nu nog een dertiende plek (of beter) pakken om Marussia in te halen.