Giedo van der Garde probeert via de rechtbank in Australië het stoeltje bij Sauber waar hij recht op meent te hebben op te eisen, om zo in Melbourne toch voor het Zwitserse team aan de start te staan.

Van der Garde heeft een zaak ingediend bij het Victorian Supreme Court, oftewel het hooggerechtshof van de Australische deelstaat Victoria, waar de Formule 1 vanaf volgende week vrijdag aan het eerste raceweekend van 2015 begint in de stad Melbourne.

De zaak dient komende maandag al. Van der Garde en de zijnen stellen dat Sauber contractbreuk heeft gepleegd door hem geen racezitje voor 2015 te geven, nadat hij in 2014 als testcoureur voor Sauber werkzaam was en gedurende dat jaar een overeenkomst tekende die hem recht gaf op een racezitje voor 2015.

Afgelopen november maakte Sauber prompt echter bekend de Nederlander – alsook de Duitser Adrian Sutil, die eveneens een contract had – toch geen racezitje te geven. Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn stelde namelijk ineens Marcus Ericsson en Felipe Nasr aan als coureurs, tot grote verrassing en ontevredenheid van Van der Garde.

Voor Sauber was het een geval van lijfbehoud, maar voor de carrière van Van der Garde een fikse klap en dus ook nog eens contractbreuk, zo zijn Van der Garde en zijn management van mening. De coureur en zijn belangenbehartigers voeren als gevolg hiervan al sinds november een juridische strijd met het team, waarvan de zaak in Australië – met als eis een racezitje – de meest recente stap is.