Giedo van der Garde legt zich erbij neer dat zijn Formule 1-carrière ten einde is. De Nederlander heeft dat vandaag in een verklaring bekendgemaakt. “Ik ben verdrietig en teleurgesteld.”

Van der Garde trof vorig weekend in Melbourne een schikking met Sauber na een dagenlange rechtszaak waarin de coureur een contract met de renstal opeiste. De rechter stelde Van der Garde in het gelijk, maar na onderhandelingen met het team heeft Van der Garde besloten van zijn claim – een racezitje voor het huidige seizoen – af te zien. Naar verluidt is de coureur gecompenseerd met een schikking van circa vijftien miljoen euro.

“Na de schikking met het team is mijn overeenkomst met Sauber met wederzijdse instemming beëindigd”, zegt Van der Garde. “Ik heb mijn hele leven hard gewerkt om Formule 1-coureur te worden en hoopte dit jaar in een goed team eindelijk te kunnen laten zien wat ik in mijn mars heb. Deze droom is mij ontnomen en ik ben me ervan bewust dat mijn Formule 1-carrière waarschijnlijk voorbij is. Ik ben verdrietig en teleurgesteld. Hoewel de rechter mij in het gelijk heeft gesteld is het mij in Melbourne pijnlijk duidelijk geworden dat Sauber niet met mij wil samenwerken.”

“Ik had kunnen vasthouden aan mijn claim, maar dat had de ondergang van Sauber kunnen betekenen. Het had in elk geval het raceweekend in Melbourne beïnvloedt, want de spullen van Sauber zouden dan in beslag genomen zijn. Het zou ook grote gevolgen gehad kunnen hebben voor de carrières van Marcus Ericsson en Felipe Nasr, en de teamleiding zou waarschijnlijk in hechtenis genomen zijn. Ik heb besloten dat ik niet wilde racen ten koste van dat alles, hoewel die consequenties volledig voor rekening van Sauber zouden zijn geweest.”

“Ik zal nu met mijn management gaan nadenken over het vervolg van mijn racecarrière. Ik zou dolgraag in een LMP1-auto deelnemen aan de 24 uur van Le Mans, terwijl we ook kijken naar mogelijkheden in de DTM en andere klassen. Verder wil ik benadrukken dat ik aan mijn financiële verplichtingen richting Sauber heb voldaan. Het bedrag dat nodig was om dit jaar te racen is vorig jaar al volledig betaald en het is een feit dat het team dankzij mijn sponsorinbreng het vorige seizoen overleefd heeft. Het besluit van Sauber om mij niet te laten racen is voor mij onbegrijpelijk, maar ik kan enige voldoening halen uit het feit dat de rechter mij in het gelijk gesteld heeft.”

“Er zijn veel coureurs geweest zoals ik wier carrières ondanks professionele ondersteuning gebroken zijn door de manier waarop sommige mensen in de Formule 1 werken. Daarom hoop ik dat mijn zaak een voorbeeld is voor de toekomst en dat er nieuwe regels worden ingesteld die een herhaling van deze affaire kunnen voorkomen. De rechten van de coureurs moeten beter beschermd worden, in het belang van de gehele sport.”