Testrijder Giedo van der Garde kreeg in VT1 van Sauber de opdracht mee een geschikte balans voor de C33-bolide te vinden en dat is hem – na twee lastige runs – uiteindelijk prima gelukt.

Van kopstuk Giampaolo Dall’Ara volgt dan ook een woord van dank aan het adres van de Nederlander. “Giedo voerde vandaag een vergelijkende achtervleugel-test uit en deed verder werk aan de set-up, waarmee hij nuttige informatie voor ons heeft verzameld.”

Van der Garde zelf is blij dat hij zijn steentje bij heeft kunnen dragen op de eerste dag op Monza, al ging het in het begin wat moeilijk. “Want tijdens mijn eerste twee runs worstelde ik met de balans van de auto”, vertelt hij.

“Aangezien we aanvankelijk met zeer weinig downforce reden, had ik enorm veel last van onderstuur, maar later in de sessie zetten we er een andere achtervleugel op die meer neerwaartse druk genereert en sleutelden we nog wat aan de voorvleugel. Mijn rondetijden werden toen steeds sneller en ik verbeterde me aanzienlijk.”

“In de nieuwe configuratie was de auto een stuk stabieler en het onderstuur minder prominent aanwezig, dus ik was aan het eind van mijn tijd achter het stuur in ieder geval tevreden over de balans”, meldt de in VT1 als vijftiende geklasseerde coureur, die ‘zijn’ C33 daarna weer moest teruggeven aan vaste kracht Adrian Sutil.

Sutil & Gutiérrez
Diezelfde Sutil kwam er in de middagsessie tot 35 rondjes en een zestiende tijd mee. “Het was een prima dag”, oordeelt de Duitser, ondanks dat hij ‘nog niet helemaal gelukkig is met de balans en hoeveelheid onderstuur’. “Maar we hebben gelukkig wel zonder problemen ons hele testprogramma kunnen afwerken”, besluit hij toch op een positieve noot.

Ook Esteban Gutiérrez – de enige Sauber-rijder die in beide sessies in actie kwam, en daarin elfde en veertiende was – is nog niet honderd procent happy. “Ik denk dat we de auto nog verder kunnen verbeteren, want we gingen aanvankelijk de verkeerde kant op met onze wijzigingen en moesten dus weer opnieuw beginnen. Los daarvan ging het echter oké”, aldus de Mexicaan.