Giedo van der Garde mocht vandaag voor het eerst sinds afgelopen april weer een vrije training rijden voor Caterham. Dat was weer even wennen, maar de Nederlander kreeg de smaak toch goed te pakken.

Van der Garde mocht tijdens de eerste vrije training plaatsnemen in de bolide van Heikki Kovalainen en reed in totaal 22 rondjes over het circuit van Suzuka, wat hem uiteindelijk een 23e tijd opleverde, op ongeveer één seconde achterstand van zijn tijdelijke teammakker Vitaly Petrov.

“Ik heb mezelf prima vermaakt”, vertelt Van der Garde na afloop. “Het heeft even wat tijd gekost om door te krijgen hoe hard ik de auto precies kon pushen, want ik had in China voor het laatst meegedaan aan een vrije training en dit is toch wel een hele andere auto dan die ik de rest van het jaar in de GP2 tot mijn beschikking had, maar aan het eind van de sessie begon ik me er goed in thuis te voelen.”

Het doet Van der Garde daarnaast ook goed dat hij het volledige testprogramma dat zijn team voor hem had opgesteld heeft weten af te werken. “Ik ben daar erg tevreden over”, vertelt de coureur die benadrukt dat het afwerken van dergelijke evaluatieprogramma’s ook zijn hoofdtaak is: “In een ochtendtraining gaat het er niet om hoe snel je bent, want je moet het werk voor het team doen”, weet hij.

“Voor mij is het daarnaast ook nog belangrijk dat ik geen fouten maak en zoveel mogelijk bijleer, en wat dat betreft ben ik vandaag goed begonnen”, meent de 27-jarige. “Ik heb namelijk kunnen wennen aan de banden, KERS en het circuit, dus ik kan nu al niet wachten totdat ik volgende week in Zuid-Korea de kans krijg om in Vitaly’s auto te testen.”

Caterhams vaste coureurs blikken overigens ook positief terug op de eerste trainingen, al moet Petrov toegeven dat hij nog niet heel erg op stoom is gekomen: “Ik ben verkouden en moest daardoor gisteren een deel van de voorbereidingen missen, maar vandaag ging het gelukkig al wat beter en heb ik alles kunnen doen wat het team van me vroeg.”

“Helaas schoof ik tijdens mijn laatste snelle rondje in de tweede training echter wel van de baan af in de eerste bocht, maar dat slippertje werd veroorzaakt door een probleem met de achtervleugel. Met uitzondering van dat was het dus wel een redelijke dag, waarop we in ieder geval genoeg informatie hebben verzameld voor de rest van het weekend.”

Het verzamelen van informatie was in de tweede training ook de hoofdtaak van Kovalainen, die naar eigen zeggen extra op zijn bordje had nadat hij de eerste training moest uitzitten om plaats te maken voor Van der Garde.

“We hadden veel te doen in VT2, maar gelukkig hebben we alles afgekregen. Het heeft flink wat werk gekost om de auto op de harde banden goed in balans te krijgen, dus het was erg fijn dat hij het op de zachte banden vrijwel gelijk goed deed.”

“Dat we rondetijden konden rijden die ons een gaatje geven naar de jongens achter ons, is verder ook positief, dus het was al met al toch wel een geslaagde dag”, zo besluit de Fin.