Giedo van der Garde zal net als Charles Pic dit seizoen niet meer uitkomen voor Caterham. Hij blijft wel betrokken in de Formule1. Van der Garde wordt dit jaar test- en reservecoureur bij Sauber.

Van der Garde maakte vorig jaar zijn langverwachte Formule 1-debuut na in 2012 al reserverijder voor Caterham te zijn geweest. Naar eigen zeggen was het een echt ‘rookiejaar’. Dat wil zeggen dat hij even tijd nodig had om erin te komen, maar zeker in de tweede seizoenshelft boekte Van der Garde veel progressie. Hij deed het goed tegenover Charles Pic, die al een jaar Grand Prix-ervaring had opgedaan bij Marussia. 

Hoewel hij liever een racestoeltje had gehad, noemt Van der Garde de test- en reserverol bij Sauber een goede stap voor zijn loopbaan. Hiermee houdt hij toch de connectie met de Formule 1. Volgens Van der Garde had hij ook de mogelijkheid om bij te tekenen bij Caterham. “Dat heb ik bewust niet gedaan”, verklaart hij tegenover Formule 1. “Ik wil het maximale halen uit mijn carrière en denk dat dit een veel betere deal is, met een veel beter toekomstperspectief.” 

De Nederlander verdwijnt dus niet volledig uit beeld en krijgt bij Sauber de kans te laten zien wat hij in huis heeft. “Ik zal genoeg kunnen rijden”, aldus Van der Garde. “Er zijn dit jaar veel meer testmogelijkheden en ik zal een aantal vrijdag in actie komen, voor het eerst in Bahrein. In die sessies moet ik laten zien dat ik snel ben en het team kan helpen de auto beter te maken.” 

“En dan hoop ik in 2015 keihard terug te komen als racecoureur”, besluit Van der Garde. “Garanties heb je nooit, maar als ik gewoon laat zien wat ik kan en de samenwerking met het team goed verloopt, heb ik goede kansen. Vergelijk het maar met doelman Jasper Cilissen die van NEC naar Ajax ging en daar een jaar op de bank zat, maar nu in het eerste speelt en zelfs in het Nederlands elftal.” 

Meer hierover in het komende nummer van Formule 1, dat vrijdag 31 januari verschijnt.