De Venezolaanse staat heeft de financiering van autosport-activiteiten van Venezolaanse coureurs stilgelegd in het belang van een onderzoek naar fraude. Dat berichten Fox News, Reuters en Associated Press.

Volgens de berichtgeving wordt de sponsoring van – niet bij naam genoemde – coureurs ‘misbruikt’ om de Venezolaanse munteenheid (de bolivár) middels een omweg om te wisselen voor Amerikaanse dollars.

Het verkrijgen van buitenlandse munteenheden wordt in Venezuela strikt gereguleerd, maar voor het financieren van sport-activiteiten gelden uitzonderingen. Door de strenge regels bestaat er echter een enorme zwarte markt waarop buitenlandse munteenheden (vooral dollars) verhandeld worden, en Miguel Rodriguez – Venezuela’s minister van justitie – vertelt nu aan Fox News dat er een vermoeden bestaat dat ‘fictieve of buitensporig dure autosportprogramma’s’ worden gebruikt om aan dollars voor de zwarte markt te komen.

Alejandra Benitez, minister van sport, heeft volgens Reuters tegenover de Venezolaanse pers verklaard dat er inmiddels een onderzoek van start is gegaan, waarbij met name gekeken wordt naar één – wederom niet bij naam genoemde – coureur die ‘in anderhalf jaar tijd 66 miljoen dollar heeft gekregen voor zijn activiteiten’.

Coureurs
Het onderzoek heeft vermoedelijk vooral directe gevolgen Venezolaanse coureurs die ‘per weekend’ betalen voor hun deelname. Zo is de – via dochteronderneming CITGO – door staatsoliebedrijf PDVSA gesponsorde Indycar-coureur E.J. Viso dit weekend aan de kant gebleven tijdens de Indycar-finale in Fontana.

Viso, die heeft verklaard ‘een onderzoek te verwelkomen’, verkondigde zelf last te hebben van buikklachten, maar boze tongen beweren dat zijn afwezigheid toe te schrijven is aan de recente ontwikkelingen in Venezuela.

Maldonado
Voor Williams-coureur Pastor Maldonado, momenteel de enige Venezolaanse coureur met een racezitje in de Formule 1, heeft het onderzoek voor dit jaar vermoedelijk geen gevolgen, aangezien PDVSA naar verluidt het volledige sponsorbedrag voor aanvang van het seizoen vooruit moet betalen aan Williams.

Voor 2014 kan het mogelijk wel problemen opleveren voor Maldonado, wiens aanblijven bij Williams hoe dan ook niet gegarandeerd is. Een interessante kanttekening hierbij is overigens dat adjunct-teambaas Claire Williams volgens Auto, Motor und Sport afgelopen week naar Venezuela is afgereisd om met de geldschieters van de coureur te spreken, al is niet bekend waar dat gesprek precies over ging.

González
Of de gang van zaken effect heeft op de testrol van Rodolfo González bij Marussia, is niet bekend. Ook hij wordt, net als Viso en Maldonado, echter door PDVSA gesponsord. De sponsoring van coureurs door PDVSA wordt in Venezuela overigens al langer betwist, aangezien dit een paradepaardje was van de inmiddels overleden ex-president Hugo Chávez.