Formule E-kampioenschapsleider Jean-Eric Vergne noemt het amusant dat Brendon Hartley nu voor Toro Rosso rijdt, terwijl de Nieuw-Zeelander eerder uit het talentenprogramma van Red Bull werd gezet.

“Ik moet er om lachen”, tekent Autosport op uit de mond van Vergne bij een persconferentie voor de Formule E-race in Parijs. “Hij is nota bene degene die ze op straat hebben gezet om mij een plaats te kunnen aanbieden in de World Series by Renault. Grappig vind ik dat.”

Vergne werd in 2011 vice-kampioen in de Formule Renault 3.5, achter Robert Wickens, en promoveerde daarna naar de Formule 1 bij Toro Rosso. Daar bleek hij gewaagd aan teamgenoot Daniel Ricciardo, maar de Australiër kreeg de voorkeur toen er een plek vrijkwam bij Red Bull. Na drie jaar bij Toro Rosso verliet Vergne de Formule 1 door de achterdeur en vervolgde hij zijn loopbaan in de Formule E.

“Een keerpunt in mijn carrière”, omschrijft Vergne het. “Het afscheid van de Formule 1 was een van de moeilijkste momenten in mijn loopbaan, maar ik kon gelukkig op een goed moment instappen in de Formule E. Nu zie ik het als een van de beste dingen die me ooit is overkomen.”

Halverwege het Formule E-kampioenschap 2017/2018 gaat Vergne aan de leiding met dertig punten voorsprong op naaste belager Felix Rosenqvist. De volgende race is op 14 april in Rome, twee weken later gevolgd door Parijs. De elektrische raceklasse doet verder nog Berlijn en Zürich aan en wordt half juli afgesloten met twee races in New York.